Χρηματιστήριο: Με βουτιά 4,3% σε δύο ημέρες… χάθηκαν και οι 800 μονάδες

1437
μετοχές

Έχασε και τα επίπεδα των 800 μονάδων σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δέχεται ένα δεύτερο κύμα ισχυρού selloff (-4,3% σε δύο ημέρες), μετά από αυτό της Παρασκευής, στη σκιά του διεθνούς risk off, αλλά και της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 794,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 817,52 μονάδων (+0,54%) και 794,15 μον. (-2,33%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 40,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,99%, στις 2.028,82 μονάδες, ενώ στο -2,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.260,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,93% στις 849,29 μονάδες.
Μετά από 4 ημέρες συνεχούς πτώσης (δύο συνεχόμενα sell off) το Χρηματιστήριο βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες να χάνει τις 800 μονάδες, ένα επίπεδο που μερίδα εγχώριων αναλυτών εκτιμούσε ότι σύντομα θα δοκιμαζόταν. Σε ένα μάλιστα αρνητικό διεθνές κλίμα, το τετραήμερο πτωτικό σερί έφερε πιο κοντά αυτή τη δοκιμασία, η οποία θα κρίνει και τις αντοχές της αγοράς τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Αν και το Χ.Α. το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης κατάφερε να κινηθεί σταθερά σε θετικά εδάφη, δύο καταλύτες επέδρασαν αρνητικά για να λάβει η αγορά την πορεία κάτω από τις 800 μονάδες. Η πρώτη ήταν οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι οποίες έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,4% το 2017, ένα ποσοστό κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον στόχο του 1,6% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2018. Αυτή η επίδοση, υπολείπεται και των προβλέψεων της Κομισιόν η οποία επίσης τοποθετούσε την ανάπτυξη του 2017 στο 1,6%.
Ο δεύτερος καταλύτης ήταν οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Αν και οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα την ελληνική αγορά, δεν είναι αμελητέοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι “ρίχνουν λάδι στον γεωπολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα”.
Μάλιστα, όπως σχολιάζουν στο Capital.gr, η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Εάν η προσοχή της κυβέρνησης στραφεί σε έκτακτες καταστάσεις εκτός της οικονομίας, τότε ο στόχος για το clean exit τον προσεχή Αύγουστο μάλλον δεν θα επιτευχθεί. Σε όλο αυτό το μείγμα θα πρέπει να αναλογιστούμε και τη μιλιταριστική διάθεση αρκετών μελών της κυβέρνησης, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις για τη διάθεση περισσότερων πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για την Άμυνα.
Σε ένα τέτοιο “σύμπλεγμα” αρνητικών εξελίξεων, θα πρέπει να αναλογιστούμε και τα αρχικά αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών δείχνουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έλαβαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στήριξη, χωρίς κανέναν από τους μεγάλους πολιτικούς συνδυασμούς να κερδίζουν αυτοδυναμία.
Οι εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία έχουν προκαλέσει ένα κύμα risk off στις αδύναμες αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, καθώς η πιθανότητα ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να πιέσει για υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ταμπλό τώρα μόνο οι μετοχές της ΕΕΕ και του Σαράντη “διασώθηκαν” από το “ξεπούλημα”, αφού έκλεισαν με κέρδη 1,12% και 0,35% αντίστοιχα, ενώ ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Aegean, Grivalia και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 1%.
Από την άλλη, η Λάμδα σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 5,34%, με τις Τιτάν, Εθνική, Eurobank, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% η πτώση σε ΔΕΗ, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Πειραιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας