Χιλιάδες μισθοφόροι του Ερντογάν έφτασαν στη Συρία, μεταβαίνοντας στο Αζερμπαϊτζάν

1360
αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία μεταφέρει Σύρους αντικαθεστωτικούς, τζιχαντιστές και διαφόρων ειδών εξτρεμιστές και μαχητές, στο Αζερμπαϊτζάν καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται με τη γειτονική Αρμενία, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η  δημοσιογράφος Lindsey Snell την Τετάρτη.

Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν στις εντάσεις του με την Αρμενία για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και μια αναζωπύρωση των πρόσφατων εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της μάχης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι τον Ιούλιο, έχει αυξήσει την προοπτική επιστροφής στον πόλεμο για τις δύο πλευρές.

Μέλη της ταξιαρχίας Al-Hamza, μιας ομάδας Σύρων ανταρτών που οπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από την Τουρκία, έφτασαν στη πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού τη Δευτέρα, δήλωσε η Snell, επικαλούμενη φωτογραφίες.

Υπάρχουν διάφορες αναφορές σχετικά με το πόσοι πιθανώς ήδη να βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν. Το πιθανότερο είναι ότι προς το παρόν είναι τουλάχιστον άνω των 350, ενώ σύμφωνα με τη Snell  αναμένουν εντολές, χιλιάδες μαχητές για να μεταφερθούν εκεί τις επόμενες μέρες.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Ταξιαρχία Hamza και άλλες ομάδες του SNA για συστηματικά εγκλήματα πολέμου σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους, καθώς οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο την κατάληψη των κυρίως κουρδικών πόλεων Afrin το 2018 και Ras al Ayn το 2019. Η έκθεση κατηγόρησε ομάδες του SNA, συμπεριλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Hamza, για “απαγωγές, σκληρή μεταχείριση και βασανιστήρια, και βιασμούς, που μπορεί επίσης να ισοδυναμεί με βασανιστήριο“. “Τα μέλη του SNA λεηλάτησαν και κατέστρεψαν την πολιτιστική ιδιοκτησία, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού και αμυντικών συστημάτων.

Τι είναι γνωστό για την Ταξιαρχία Hamza

Η Ταξιαρχία Ηamza είναι συριακή ομάδα ανταρτών που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία στο πλαίσιο του Συριακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Εξοπλισμού στη βορειοδυτική Συρία. Τον Ιούνιο του 2016, μια ομάδα Σύρων από το Τουρκμενιστάν που ονομάστηκε “ταξιαρχία Σαμαρκάνδης“, που πήρε το όνομά της από την πόλη στο Ουζμπεκιστάν, προσχώρησε στην ταξιαρχία Hamza. Η Hamza, μαζί με άλλες ομάδες και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατέλαβε την Afrin στις 18 Μαρτίου 2018 μετά την αποχώρηση των μαχητών των Κούρδων του SDF από την πόλη. Στις 25 Μαρτίου, οι μαχητές της Hamza σκότωσαν έναν διοικητή της Ahrar al-Sharqiya στην Αφρίν, με αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Σε απάντηση, η Ahrar al-Sharqiya συνέλαβε περίπου 200 μαχητές της Hamza. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο ομάδων υπεγράφη την ίδια ημέρα υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Τον Ιούνιο του 2018, η Hamza δολοφόνησε έναν διοικητή Ahrar al-Sham στην πόλη αλ-Μπαμπ, πόλη που επίσης κυρίευσαν οι τουρκικές δυνάμεις. Η Hamza συγκαταλεγόταν μεταξύ των τουρκικών υποστηριζόμενων ομάδων αντάρτικων που προσφέρθηκαν να αποστείλουν μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο μιας τουρκικής επιχείρησης για να βοηθήσουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, τον Δεκέμβριο του 2019, όπως δημοσίευσε και το Middle East Eye.

Πέτρος Κράνιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας