Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στη Γαλλία 20 χρόνια μετά τη σύλληψη Οτσαλάν

1453
κούρδοι

Χιλιάδες Κούρδοι έκαναν σήμερα πορεία στο Στρασβούργο ζητώντας από την Τουρκία να απελευθερώσει τον ιστορικό ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος συνελήφθη πριν από 20 χρόνια, καθώς επίσης για να υποστηρίξουν μια Κούρδισσα βουλευτή που πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Αυτή η μεγάλη κουρδική συγκέντρωση διεξάγεται στο Στρασβούργο, την πόλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κάθε χρόνο μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κρατείται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κουρδικής καταγωγής πραγματοποίησαν πορεία σε ήρεμη ατμόσφαιρα. Είχαν έρθει απ’ όλη την Ευρώπη και κρατούσαν πολυάριθμες κουρδικές σημαίες.

Ξεκίνησαν αργά το πρωί από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Στρασβούργου και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης πίσω από ένα μεγάλο πανό με το πρόσωπο του ηγέτη τους, πριν συμμετάσχουν σε μια υπαίθρια πολιτική συνάντηση οργανωμένη από κουρδικές ενώσεις.

«Ζητούμε την απελευθέρωση του Οτσαλάν, όμως σήμερα το σημαντικότερο είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του», λέει η Ατσέλια Ντεγκίρμεντι, 27 ετών, η οποία ήρθε από το Παρίσι.

«Είκοσι χρόνια, είναι πολύ συμβολικό, συνεχίζουμε την κινητοποίηση ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια», λέει η Ελέν Ερέν, εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης.

«Ευρώπη, πού είσαι; Η σιωπή σου μας σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές. Στην πορεία, τα πανό που ζητούσαν να «σπάσει η απομόνωση» του Οτσαλάν ήταν δίπλα σε άλλα που υποστήριζαν την Λεϊλά Γκιουβέν, βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας η οποία διεξάγει απεργία πείνας εδώ και 101 ημέρες για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του ιδρυτή του PKK, οργάνωσης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Θέλουμε να δώσουμε δύναμη σ’ αυτή τη μεγάλη κυρία και να της αποτίσουμε φόρο τιμής. Η δράση της είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη και, χάρη σ’ αυτήν, η πίεση αυξήθηκε στην κυβέρνηση του (Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν», υπογράμμισε ο Αγκίτ Πολάτ, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις στο Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας