Χαστούκι από Φάιλμπριφ(EWG): Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση μείωσης πλεονασμάτων. Τορπίλη Χουλιαράκη!

1029
μεταρρυθμίσεις

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για τα πλεονάσματα, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του Euroworking Group, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Για τον νέο ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ο επικεφαλής του EWG είπε ότι είναι σε καλό δρόμο γιατί δίνει έμφαση στην ανάπτυξη. Επίσης ανέφερε ότι παραμένουν προκλήσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια. Αλλά πλέον τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ανέφερε.

Έκανε σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ακολουθήσουν. Όχι το ανάποδο.

Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή χώρο και κεφάλαια για να γίνει αυτό, πρόσθεσε αναφερόμενος σε αλλαγή στόχου.

Δεν ισχύει, επισήμανε, η θέση ότι η μεγάλη ανάπτυξη προκύπτει από χαμηλά πλεονάσματα. Ανήκω σε  άλλη σχολή σκέψης. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, η απόδειξη της αξιοπιστίας και μετά οι συνομιλητές θα μπορούν ενδεχομένως να μιλήσουν για αλλαγή των στόχων.

Το EWG

Για το EWG ανέφερε ότι περιβάλλεται από έναν μυστικισμό και περιέγραψε τη λειτουργία του.  Παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις είναι μία διαδικασία συμβιβασμού. Επισήμανε ότι το 2015 αν υπήρχαν κάμερες ίσως να μην ήταν εφικτή η λύση που δόθηκε.

Η βασική πολιτική απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο του Eurogroup, πρόσθεσε.

Για το αν η Γερμανία ή κάποιο άλλο κράτος έχει πιο μεγάλη δύναμη, είπε ότι “από τη φύση της μία χώρα με 80 εκατ. κατοίκους έχει περισσότερη φωνή από μία μικρότερη χώρα. Αλλά δεν πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι από μικρότερες χώρες που μπορούν πράγματι να ηγούνται των συζητήσεων. Βεβαίως όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο πολλά πλεονεκτήματα θεωρείς ότι έχεις. Η ομάδα μου προσπαθεί να φέρει μία ισορροπία”.

Για την εμβάθυνση της ΟΝΕ επισήμανε ότι είναι δύσκολη εργασία. Πρέπει να κάνουμε όργανα όπως ο ESM δυνατά, είπε.

Ο Χουλιαράκης υπονομεύει τη διεκδίκηση μείωσης του πλεονάσματος!

Ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκης ανέφερε ότι το EWG δεν είναι απλά ομάδα τεχνοκρατών. Εξετάζει τις πιθανές λύσεις και πολιτικές επιλογές σε ένα θέμα με βάση την πολιτική εξισορρόπηση των δυνάμεων ανά την ΕΕ.  Αναφέρθηκε στον Ιούλιο του 2015  και στην συνδρομή του EWG στην τότε λύση που δόθηκε.

Ζήτησε το EWG να αυξήσει την διαφάνεια του. Έθιξε και το θέμα των διαρροών λέγοντας ότι είναι πρωταθλητής διαρροών των αποφάσεων που έπρεπε να πάρει σε καθεστώς μεγάλης μυστικότητας.

Για το αν η Γερμανία ή κάποιο άλλο κράτος έχει πιο μεγάλη δύναμη, είπε ότι αντανακλά τις πεποιθήσεις των κρατών – μελών και η Γερμανία έχει πιο μεγάλο βάρος.

Αναφέρθηκε στην μείωση του στόχου για πλεόνασμα στο 3,5% εν συγκρίσει με αυτόν που ίσχυε πριν το 2015. Είπε ότι ένας χαμηλότερος στόχος είναι επιθυμητός αλλά πάει μαζί με μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του, τορπιλίζοντας έτσι κάθε διεκδίκηση για πλεόνασμα κάτω του 3,5%. Το θέμα είναι αν η ΕΕ είναι έτοιμη, κατέληξε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας