Χανιά-Φρίκη για το γηροκομείο κολαστήριο-Τάιζαν αποφάγια και εντόσθια ζώων τους ηλικιωμένους

668

Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν κατά σειρά την Παρασκευή και το Σάββατο

Ανατριχιαστικά είναι όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κατά 36 συνολικά ατόμων, για όσα διαδραματίζονταν στο γηροκομείου -κολαστήριο στα Χανιά.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν χθες στη σύλληψη επτά ατόμων έπειτα από τα σχετικά εντάλματα που εκδόθηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα cretapost.gr, πρόκειται για μια 69χρονη και την 43χρονη κόρη της που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατρούς (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Κατασχέθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ από τα σπίτια των συλληφθέντων.

Κατά την έρευνα των αρχών στα σπίτια των επτά συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και πολλά κοσμήματα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Βαρύ κατηγορητήριο

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν κατά σειρά την Παρασκευή και το Σάββατο.

Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος 36 ατόμων -εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι 7- περιλαμβάνονται 30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους μέχρι και 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», η δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και σε αυτές αποτυπώνονται ανατριχιαστικές καταστάσεις αφού περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Σχεδόν 300 νεκροί ηλικιωμένοι στη δομή από το 2015

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και χρονικών περιορισμών, δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση πάντα της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειές τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους αποδίδονται τα εξής:

Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκι. Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Επιπρόσθετα καταλογίζεται ότι στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας