Χαμός-τεράστιες ουρές στα κέντρα που πραγματοποιούν τεστ-Πανάκριβα τα τεστ στη χώρα

654
τεράστιες ουρές στα κέντρα που πραγματοποιούν τεστ

Πληθαίνουν οι φωνές για την παροχή δωρεάν τεστ στους πολίτες, ενώ ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές σε διαδικτυακή πλατφόρμα με αυτό το αίτημα

«Χαμός» επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα διαγνωστικά κέντρα, στα οποία πραγματοποιούνται μοριακά τεστ για τον κορονοϊό, τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας της Καλλιθέας, όπου οι ουρές είναι τεράστιες, ενώ η αναμονή φτάνει… ακόμα και τις 4 ώρες.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές για την παροχή δωρεάν τεστ στους πολίτες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί  ιδιωτικά συμφέροντα», γι’ αυτό δεν αποφασίζει την δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τριτοκοσμικές εικόνες εκατοντάδων ανθρώπων για ένα τεστ»

Για «τριτοκοσμικές εικόνες» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ατελείωτες ουρές για ένα τεστ, προσθέτοντας πως αυτή η κατάσταση αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο «την εγκληματική αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη και το πώς φτάσαμε στο σημερινό χάος της πανδημίας που μαίνεται ανεξέλεγκτη».

Αντί τα μοριακά και τα ράπιντ τεστ να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, επισημαίνει η Κουμουνδούρου, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πλάτες στα διαγνωστικά κέντρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών».

«Αν πιστεύουν ότι μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ακρίβειας και ανασφάλειας, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να πληρώνει κάθε εβδομάδα 240 ευρώ, είναι απλά εκτός πραγματικότητας, όπως πάντα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεωργιάδης: «Θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο! Αυτό θέλετε;»

Για το θέμα είχε μιλήσει στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε τονίσει πως η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη σχετικά με το PCR test, ενώ τα rapid και self test είναι σε πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Ο υπουργός, πάντως, ήταν κάθετος ως προς τη δωρεάν διάθεση rapid test στους εμβολιασμένους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα rapid test για όλο τον πληθυσμό ασταμάτητα και πάντα, είναι δισεκατομμύρια αυτά και θα χρεoκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο. Αυτό θέλετε;».

 

Οι τιμές στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, στη χώρα μας το κόστος για ένα τεστ είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους πολίτες, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά:

  • Αυστρία & Αγγλία: Δωρεάν διάθεση rapid και PCR.
  • Γερμανία: Ένα δωρεάν rapid την ημέρα για κάθε πολίτη, εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο.
  • Δανία: Δωρεάν rapid / PCR για όλους τους πολίτες, μετανάστες και τουρίστες.
  • Κύπρος: Δωρεάν rapid για όλους τους εμβολιασμένους, 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το PCR κοστίζει 20 ευρώ.
  • Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους. Το PCR κοστίζει 50 ευρώ για τους ανεμβολίαστους.
  • Ελλάδα: Τα rapid test κοστίζουν περίπου 10 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των PCR κυμαίνεται στα 60 ευρώ.

Συγκεντρώνουν υπογραφές για δωρεάν τεστ

Την ίδια ώρα, έχει ήδη ξεκινήσει, μέσω της πλατφόρμας Avaaz, εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους:

«Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα η οποία ακολουθεί τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ο, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αναγκών για το διαγνωστικό έλεγχο μέσω PCR.

Τα τεστ αντιγόνων (rapid test) για τον SARS-CoV-2 είναι λιγότερο ευαίσθητα στην νέα μετάλλαξη, όπως προειδοποίησε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και όπως παρατηρούμε οι υγειονομικοί και στην πράξη. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Ο.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ουρές ανθρώπων να περιμένουν έξω από κέντρα υγείας προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος, τα ραντεβού που έχουν εξαντληθεί, η πρόσβαση μόνο στους έχοντες και έχουσες ΑΜΚΑ, το δυσβάσταχτο κόστος του τεστ στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η απεγνωσμένη παρουσία του κόσμου στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών προκειμένου να διαγνωστούν, έχουν δημιουργήσει ένα χάος που δεν αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα.

Αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις πρέπει να σταματήσουν για όλους τους ασθενείς. Απαιτούμε:
Συνταγογράφηση του PCR test όπως ακριβώς γίνεται με κάθε άλλη διαγνωστική εξέταση.
Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην επείγουσα αυτή συνθήκη.
Πλαφόν στο κόστος του PCR test στα ιδιωτικά.
Εξασφάλιση της δυνατότητας διαγνωστικού ελέγχου και στους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιου είδους ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας σε κατάσταση πανδημίας.

Σας καλούμε να λύσετε άμεσα αυτό το ζήτημα ευθύνης του Υπουργείου Υγείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας