Χάνονται ζωές λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ: Δεκάδες περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι!

1410
υγεία

Σε επικίνδυνο συνδυασμό για τη υγεία των Ελλήνων εξελίσσεται η έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαζί με το δυνατό κύμα της εποχικής γρίπης.

Η λίστα με τους ασθενείς που διασωληνωμένοι σε κλινικές του ΕΣΥ περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ περιλαμβάνει καθημερινά, από την αρχή του έτους, δεκάδες ανθρώπους, με πολύ μικρό αριθμό «τυχερών» να βγαίνουν από αυτή διότι βρέθηκε το πολυπόθητο κρεβάτι και μεγάλο αριθμό λιγότερο τυχερών να παραμένουν σε αυτή, δίνοντας μια άνιση μάχη για τη ζωή τους.

Οι απώλειες από αυτήν την άνιση μάχη δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και οι επιπλοκές και συνεπώς οι λόγοι θανάτου. Το βέβαιον είναι πως τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου και ανέμεναν να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Ένας 73χρονος κατέληξε σε ΜΕΘ της Πάτρας όπου διακομίστηκε έπειτα από επτά ημέρες αναμονής, ένας 69χρονος κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και την ίδια μοιραία διαδρομή έκανε μια 67χρονη γυναίκα που επίσης βρισκόταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ και παράλληλα στη λίστα αναμονής.

Στα θύματα της λίστας προστέθηκε χθες, Πέμπτη, και μια ασθενής που κατέληξε λόγω επιπλοκών της γρίπης αλλά εκτός ΜΕΘ. Κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφερε πως από τους τρεις ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης κατά το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, μία γυναίκα πέθανε εκτός ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποσαφηνίζει βεβαίως αν είχε ζητηθεί ή όχι ΜΕΘ για την ασθενή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας