ΥΠΕΞ Ιράν: Ευχαριστώ τις ΗΠΑ διότι με θεωρούν απειλή

989
ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ υποδέχθηκε με γερή δόση ειρωνείας τις κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε βάρος του, «ευχαριστώντας» την Ουάσιγκτον διότι τον θεωρεί «απειλή» για την ατζέντα της.

 

«Το σκεπτικό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό μου είναι πως είμαι “ο βασικός εκπρόσωπος [του Ιράν] στον κόσμο”», ανέφερε ο Ζαρίφ μέσω Twitter.

«Καμία επίπτωση»

«Τόσο πολύ πονάει η αλήθεια;», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων «δεν έχει καμία επίπτωση σε μένα ή την οικογένειά μου, αφού δεν έχω περιουσία ή συμφέροντα εκτός Ιράν».

«Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο τεράστια απειλή για την ατζέντα σας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 είχε σπουδάσει διεθνείς σχέσεις σε δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η κίνηση ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον περασμένο μήνα και εγγράφεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Ήταν η επαφή-κλειδί

Ο Ζαρίφ ήταν η επαφή-κλειδί για τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στην υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) στη Βιέννη το 2015.

Αλλά πέρυσι, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επανέφεραν σταδιακά σε ισχύ τις κυρώσεις που επιβάλλουν για να στραγγαλίσουν την ιρανική οικονομία.

Δεν είναι πάντως σαφές γιατί καθυστέρησε η επιβολή των κυρώσεων στον Ζαρίφ, που είχε αναγγείλει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τον περασμένο μήνα, όταν η κίνηση είχε αναβληθεί, πως η Ουάσιγκτον ήθελε να διατηρήσει ανοικτό διπλωματικό δίαυλο. Δεν είναι σαφές τι οδήγησε στη μεταβολή αυτής της θέσης.

 

Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι «φτάνει πιά»

 

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στο «πρόσωπο του καθεστώτος», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ότι προωθεί την εφαρμογή της «αποσταθεροποιητικής», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, πολιτική της Τεχεράνης.

«Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων», είπε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Του «επιτράπηκε» να «παριστάνει» τον «λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν» για «υπερβολικά πολύ καιρό» και «σήμερα» [σ.σ. προχθές Τρίτη], ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια», πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Τι προβλέπουν οι κυρώσεις

 

Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί νέα προσπάθεια για να στερηθεί το ιρανικό καθεστώς πόρους που προορίζονται για την τρομοκρατία και την καταστολή του ιρανικού λαού», υπερθεμάτισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας