Τυνησία: Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Σάγεντ

487
Τυνησία: Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν

Με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πολλές συλλήψεις, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν σήμερα δια της βίας τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Τύνιδα εναντίον του προέδρου της χώρας, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων για υγειονομικούς λόγους.

Οι συγκεντρωμένοι γιόρταζαν επίσης τη συμπλήρωση 11 ετών από την πτώση του καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ένα γεγονός που οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη.

“Κάτω το πραξικόπημα, ο λαός θέλει να τελειώσει το πραξικόπημα” φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τη λεωφόρο Μοχάμεντ Ε΄, στο κέντρο της Τύνιδας.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Καΐς Σάγιεντ χαρακτηρίζουν “πραξικόπημα” το γεγονός ότι στις 25 Ιουλίου ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και απέλυσε την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας να κυβερνήσει ο ίδιος με διατάγματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών, που είχε αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα, ανέφερε ότι στις διαδηλώσεις μετείχαν 1.200 άνθρωποι.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν πολλές φορές τον αστυνομικό κλοιό και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. Καθώς εμποδίστηκαν να φτάσουν στον κεντρικό οδικό άξονα, τη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, διαλύθηκαν σε πολλές ξεχωριστές ομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν και σύρθηκαν από τους αστυνομικούς στο έδαφος. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας 15χρονος. Μια δημοσιογράφος είπε ότι άκουσε προειδοποιητικά πυρά.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να συλλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ξένοι δημοσιογράφοι.

“Πρόκειται για τη βιαιότερη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που έχουμε δει, τόσο όσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν όσο και τις συλλήψεις”, είπε ο Φάτι Τζαράι, ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής για την πρόληψη των βασανιστηρίων που εδώ και έναν χρόνο παρατηρεί τις διαδηλώσεις στην Τυνησία.

Περίπου 50 άνθρωποι κατάφεραν να πλησιάσουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια πάροδο της λεωφόρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. “Δουλεύεις για τον (Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και τα Εμιράτα” φώναζε μια γυναίκα, απευθυνόμενη σε έναν αστυνομικό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σάγιεντ κατηγορούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι στηρίζουν το πραξικόπημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας