Τσαβούσογλου προαναγγέλλει συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ-Επικοινωνία Μητσοτάκη–Σίσι με αοριστίες

490
Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ-Επικοινωνία Μητσοτάκη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε παζάρι με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Με διπλό προσωπείο εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχικά αναφέροντας ότι η Άγκυρα προτείνει στο Κάιρο την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και στη συνέχεια εξέφρασε την αλληλεγγύη της Τουρκίας για τον σεισμό στην Ελασσόνα προσφέροντας μάλιστα και βοήθεια εάν η Ελλάδα το επιθυμεί.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

Το προβληματικό με την οριοθέτηση των θαλασσίων τεμαχίων από το Κάιρο είναι ότι οι περιοχές προς έρευνα φαίνεται να ακολουθούν την μονομερή διχοτόμηση των θαλασσίων ζωνών που επιδιώκει η Τουρκία. Κι αυτό διότι το ένα από τα θαλάσσια τεμάχια που αδειοδοτεί το Κάιρο εφάπτεται στην περιοχή που δημιουργείται από τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν οριστεί μονομερώς από την Άγκυρα. Χωρίς να το ανακοινώνουν δημόσια δηλαδή, στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία του υπουργείου Ενέργειας μοιάζουν να αποδέχονται ότι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού – που είναι το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Κάιρο έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μια περιοχή που εφάπτεται με την ζώνη την οποία μονομερώς η Άγκυρα έχει ανακοινώσει σαν υπαγόμενη στη δικαιοδοσία της για την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την άποψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα για τον σεισμό

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε ευκαιρία να προβάλλει και το καλό πρόσωπο της Τουρκίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Άγκυρας στην Αθήνα για τον μεγάλο σεισμό των έξι Ρίχτερ στην Ελασσόνα και προτείνοντας την αποστολή τουρκικής βοήθειας στη Θεσσαλία, εάν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το ίδιο επανέλαβε και σε επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δένδια.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι και διαρροές… Τσαβούσογλου για συνεργασία με Αίγυπτο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε παζάρι με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειος

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που αφορούν τις στενές διμερείς σχέσεις και δεσμεύουν τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την επιθυμία του να ανταλλάξει απόψεις και να διαβουλευτεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με τρόπο που συμβάλλει στη διασφάλιση των συμφερόντων των δύο φιλικών λαών, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλ Σίσι, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαίωσε τη δυναμική που διακρίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε την υπερηφάνεια της Αιγύπτου για τις πτυχές της συνεργασίας με την Ελλάδα καθώς και τη θετική εξέλιξη που διαπιστώνει, ιδίως της σύμπτωσης των συμφερόντων και των κοινών θέσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τόνισε, επίσης, την επιθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει διάφορες πτυχές αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και σε επίπεδο ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προαναγγέλει παζάρι με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας