Τσαβούσογλου: Κοπιάστε σε “διερευνητικές” εκχώρησης κυριαρχίας και κυριαρχικών σας δικαιωμάτων

701
Τσαβούσογλου: Κοπιάστε σε

Με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση στην Μπρατισλάβα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Global Security Forum που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. 

Τι αναφέρει η Ελλάδα

Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διήρκησε 20 λεπτά, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για  τα Βαρώσια.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των δυο ανδρών, κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη χαρακτήρισε θετική. “Κάθε συνάντηση είναι θετική, αλλά δεν θα αφήσουμε προκλήσεις να περάσουν έτσι. Εάν η Τουρκία δεν κάνει ένα βήμα πίσω θα το βρει μπροστά της…”, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για περίοδο έντασης μιλά το Anadolu

Το Anadolu σημειώνει πως “πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης”, συμπληρώνοντας πως συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διεξαγωγή διμερών διερευνητικών συνομιλιών, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από εβδομάδες τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για πρώτη φορά από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με την αποστολή του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με ακολουθία πολεμικών πλοίων.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθούν διερευνητικές συνομιλίες και θα παρθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης την προσεχή περίοδο. Δεδομένου ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει τη διαδικασία, θα προτείνουμε κάποιες ημερομηνίες για αυτές τις συναντήσεις”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

“Του είπα (σ.σ. του Δένδια) ότι είναι ωφέλιμο να διατηρηθεί ο διάλογος ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες και συμφωνήσαμε επίσης να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε.

Τουρκική διγλωσσία

Παρ’ όλα αυτά, συνεπής στην τουρκική διγλωσσία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Δένδια, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας. Μάλιστα, έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο επιδεικνύοντας και χάρτες, χρησιμοποιώντας πάλι το επιχείρημα περί μεγαλύτερης ακτογραμμής (αγνοώντας σκοπίμως και επιδεικτικά την ελληνική ακτογραμμή).

Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έστειλε τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχουν επίσης δικαιώματα στην περιοχή, είπε. “Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς”, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τον χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο και έδειξε λέγοντας πως “τίποτα δεν μένει για την Τουρκία”, προκαλώντας μάλιστα την έκπληξη του συνομιλητή του.

Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διερευνητικές επαφές

Τέλος κατά πάγια τακτική τον τελευταίο καιρό ήρθε στη ρητορική του και το Καστελλόριζο, καθώς, ο Τσαβούσογλου, επιδεικνύοντας τον χάρτη του νησιού, είπε ότι “είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα”.

Τσαβούσογλου χάρτης

Πρωτύτερες δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως “η Τουρκία στην υπόθεση του Αιγαίου και της Μεσογείου δεν θα υποχωρήσει με τίποτα”.

Χαρακτηριστικά είπε ότι “η Ελλάδα, που ενοχλείται από τη δυναμική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνει μονομερείς ενέργειες και προκλητικά βήματα εναντίον της Τουρκίας”. Παράλληλα, είπε πως, “μαζί με τη Γαλλία η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι τώρα μπλέκουν και την Αρμενία και κάνουν προκλητικές ενέργειες”.

“Όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατάλαβαν ότι με κενές απειλές και εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε και επιτέλους μας άκουσαν και κάθ9ονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.”

Στο τέλος, δήλωσε ότι “για διάλογο θέλουμε δίκαιη κατανομή των πόρων”.

Τουρκική Navtex

Των δηλώσεων Ερντογάν είχε προηγηθεί η είδηση πως η Άγκυρα επέλεξε να εκδώσει navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου, την 28η Οκτωβρίου. Η τουρκική ναυτική οδηγία ξεκινά από τις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει άλλες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης το βράδυ της Τετάρτης, η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται  ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας