Τρόμος από επιθέσεις σε τάνκερ στον κόλπο Ομάν. Προβοκάτσια από ΗΠΑ-Ισραήλ;

1476
Ομάν
ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ

Παγκόσμια ανησυχία για πιθανή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν στόχο «επιθέσεων».

Διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο για προβοκατόρικες επιθέσεις οι οποίες εκπορεύονται από ΗΠΑ και Ισραήλ, που στόχο έχουν το Ιράν και επιδιώκουν τη γενικότερη ανάφλεξη στην εύφλεκτη περιοχή του Κόλπου.

Επιθέσεις με τορπίλες και μαγνητικές νάρκες

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σ’ ένα από τα πλοία, το MT Front Altair, που έπιασε φωτιά μετά από επίθεση που φέρεται να δέχτηκε με τορπίλη αν και η πλοιοκτήτρια νορβηγική εταιρεία διέψευσε πληροφορίες ιρανικών ΜΜΕ ότι το τάνκερ βυθίστηκε. Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, είπε η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, αλλά σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Daily Mail τα δύο τάνκερ φέρονται να επλήγησαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες!

Το Front Altair, που μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας και το άλλο δεξαμενόπλοιο, το Courageous εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και εκκενώθηκαν με τη συνδρομή του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού που απομάκρυνε σώα και αβλαβή τα 44 μέλη των πληρωμάτων τους.

Το Front Altair δέχθηκε «επίθεση με τορπίλη»

Σύμφωνα με τον Βου Ι-Φανγκ, εκπρόσωπο της κρατικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp, που είχε ναυλώσει το Front Altair, το τάνκερ δέχθηκε επίθεση γύρω στις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος. Όπως είπε «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη».

Φωτογραφίες-σοκ από τα δεξαμενόπλοια στο Ομάν

Εν τω μεταξύ το γύρο των social media κάνουν φωτογραφίες του ενός εκ των δεξαμενόπλοιων, τυλιγμένου στις φλόγες.

Το τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, μετά την επίθεση, τυλιγμένο στις φλόγες

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν δείχνουν από κοντά τη φωτιά που έχει τυλίξει το ένα εκ των δεξαμενοπλοίων. Κάποιες, μάλιστα, είναι τραβηγμένες από τη γέφυρα του ενός.

Δεξαμενόπλοιο στο Ομάν, τυλιγμένο στις φλόγες

Δεν έχει βυθιστεί το τάνκερ, λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Το τάνκερ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας νορβηγικής εταιρείας Frontline, έχει τυλιχθεί στις φλόγες αλλά εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA ότι έχει βυθιστεί.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου. Αλλά και ένας Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι ένα από τα δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον κόλπο του Ομάν βυθίσθηκε, μετέδωσε το κρατικό ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η πυρκαγιά σε ένα από τα δεξαμενόπλοια έχει πλήρως περιορισθεί και πως τα 21 μέλη του πληρώματός του θα επιστρέψουν στο σκάφος αφού αυτό επιθεωρηθεί και κριθεί ασφαλές. Το δεύτερο πλοίο εξακολουθεί να καίγεται, πρόσθεσε.

Ένας ελαφρά τραυματίας στο Kokuta Courageous Χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη

To Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd φέρεται να επλήγη από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα και υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Shipmanagement, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, διευκρινίζοντας ότι μόνον ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά. Την είδηση για την επίθεση σε ένα από τα δεξαμενόπλοιά της επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα.

Σύμφωνα με τον Γιουτάκα Κατάντα, το πλοίο επλήγη δύο φορές σε διάστημα τριών ωρών προτού απομακρυνθεί όλο του το πλήρωμα. Η εταιρεία έλαβε τις πρώτες πληροφορίες για την επίθεση γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το πλοίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό δίκτυο NHK.

Άλμα για τις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του μπρεντ κατέγραψε άνοδο της τάξης του 4% κοντά στα 62 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω πληροφοριών ότι η Ουάσιγκτον υποπτεύεται και πάλι το Ιράν ως δράστη των «επιθέσεων», ενώ αναλυτές εκφράζουν φόβους για περαιτέρω άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού μέσα στο κλίμα της γενικευμένης ανησυχίας.

Τεχεράνη: «Ύποπτα» τα περιστατικά

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά με τα πετρελαιοφόρα κι απηύθυνε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις. Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter πως «οι επιθέσεις, που αναφέρεται πως έγιναν σε σχετιζόμενα με την Ιαπωνία» πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, πραγματοποιήθηκαν ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».

«Ο χαρακτηρισμός ύποπτο δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», έγραψε στο Twitter. «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου».

Βαθιά ανήσυχο το Λονδίνο

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή. «Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ανησυχία για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται έναν μήνα μετά τις μυστηριώδεις πράξεις δολιοφθοράς που είχαν στόχο τέσσερα εμπορικά πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν δεξαμενόπλοια, το ένα νορβηγικό, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψαν οι ΗΠΑ στο Ιράν με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι στόχος της ήταν να αυξήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού.Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέπτεται το Ιράν σε μια σημαντική διπλωματική αποστολή. Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ο Άμπε προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε «ανάφλεξη» θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από την ένταση τις ιρανοαμερικανικές σχέσεις.

ΕΕ: «Να αποφευχθούν όλες οι προκλήσεις»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή. «Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκληση της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί». Η Γαλλία διαθέτει μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Intertanκo: Κίνδυνος και για άλλα πλοία

Η ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου τάνκερ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ. «Έπειτα από δύο επιθέσεις σε πλοία μελών μας σήμερα το πρωί, ανησυχώ πάρα πολύ για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ’Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά αυτά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας