Τρομάζει το ποσοστό θετικότητας κρουσμάτων (11,4%)!«Δολοφονούνται» ασθενείς: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

475
Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ καταγράφεται στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Νίκαιας» και «Θριάσιο»

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η χώρα, καθώς από την επιτυχία της επαναλειτουργίας της αγοράς, αλλά και της πιστής τήρησης των μέτρων, θα κριθεί η εκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης το περαιτέρω άνοιγμα που θα προσφέρει «ανάσες» σε κοινωνία και οικονομία.

Ωστόσο, πρόκειται για ισορροπία απόλυτης ακρίβειας, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη Δευτέρα η χώρα ανακοίνωσε 1.866 νέα κρούσματα του φονικού ιού. Ο μικρότερος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες δεν πρέπει να ξεγελάει, αφού έγιναν μόλις 16.333 τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 11,4%, τη στιγμή που το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 4%.

Την ίδια στιγμή, οι 759 διασωληνωμένοι αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ. Ανησυχία στους ειδικούς της Επιτροπής δημιουργεί πάντως το σενάριο για τουλάχιστον 170 επιπλέον διασωληνωμένους στο Λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με προγνωστικό μοντέλο που παρουσιάστηκε σε συνεδρίασή τους, με τις ΜΕΘ να έχουν στερέψει.

«Παίζουν με τον πόνο του κόσμου και επιμένουν στο ψέμα ότι οι διασωληνωμένοι βρίσκουν ΜΕΘ το πρώτο 24ωρο» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς με covid εκτός ΜΕΘ ήταν τουλάχιστον 75 την Κυριακή, οι 50 εξ αυτών για πάνω από τρία 24ωρα. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, με ανάρτησή του σημειώνει πως το σύνολο των ασθενών (covid και μη covid) που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ ανέρχονται σε περίπου 100.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ καταγράφεται στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Νίκαιας» και «Θριάσιο».

Αύξηση 16,5% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική

Την ίδια στιγμή, αύξηση έως 16,5% καταγράφεται στον εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν κατά 13,2% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας και κατά 16,5% στα νοσοκομεία της Αττικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ήταν 438 στην Επικράτεια, για να φτάσει στις 496. Στην Αττική, ήταν 175 και έφτασε στις 204. Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν μεγάλη διακύμανση, σημειώνοντας ημερήσιες διαφορές έως και πάνω από 25%.

Τα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν -εδώ και εβδομάδες- στο όριο ή και πάνω από αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ανασάνουν». Με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να μετατρέψει σε νοσοκομείο Covid-19 το «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.

Παράγοντες που γνωρίζουν τις δυνατότητες του συστήματος σημειώνουν πως απαιτείται πτωτική τάση διαρκείας στις εισαγωγές, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στο σύστημα να απορροφήσει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες.

Πάντως, πρέπει να υπολογίζεται και η χρονοκαθυστέρηση από την έξαρση των κρουσμάτων μέχρι τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τελικά μέχρι την αύξηση στις διασωληνώσεις. Απαιτούνται, δηλαδή, περίπου 3 εβδομάδες από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων και αντίστροφα.

576 εισαγωγές σε ένα 24ωρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 διατηρήθηκαν πάνω από 550, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν το βράδυ της Δευτέρας σε 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας