Τριπλό φορολογικό όφελος για επιχειρήσεις αλλά περισσότερη κατάρρευση επενδύσεων! Αποτέλεσμα μηδέν!

1035
επιχειρήσεις

Μπορεί τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα στην Ελλάδα να έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή μείωση φόρου αλλά οι επιχειρήσεις και οι μεγαλομέτοχοι μοιάζουν να κάνουν τριπλό φορολογικό πάρτι.

Ενώ, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη μείωση φόρων στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, μείωση ακόμα 7 φορές(!) του φόρου στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων αλλά και φορολογική ανάσα στους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα μέχρι 10.000€, είναι πολύ αμφίβολο αν τα κέρδη των επιχειρήσεων από τις φορολογικές μειώσεις θα μεταφραστούν σε επενδύσεις και σε θέσεις απασχόλησης, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι επενδύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο ναδίρ, η ανεργία παραμένει υψηλή και το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις μερικής απασχόλησης των 400 ευρώ μικτά.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, ενδιαφερόμενη περισσότερο για τις τσέπες των επιχειρηματιών, δεν φρόντισε να υπάρξει καμία διασύνδεση ανάμεσα στις μειώσεις φόρων και το ύψος των επενδύσεων και των νέων θέσεων απασχόλησης.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη επενδυτική Άνοιξη, ένα πραγματικό επενδυτικό σοκ. Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση φόρων, ιδιαίτερα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ασφαλώς μονοψήφιος ΦΠΑ (μηδέν για τα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις της φορολογίας για να υπάρξουν θα προϋπέθεταν για κάθε επιχείρηση δεσμευτικό σχέδιο επενδύσεων και αύξησης των θέσεων εργασίας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατά περίπου 30% μειώνονται οι φόροι που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις το 2020, σύμφωνα με όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τριπλό όφελος, καθώς η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, της προκαταβολής φόρου στο 95% και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις.

Εκτιμάται ότι το όφελος για το σύνολο των επιχειρήσεων θα φτάσει στην επόμενη διετία το 1,3 δισ. ευρώ, καθώς το 2020 εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από το 24% στο 20%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, θα οδηγήσει σε αύξηση κερδοφορίας, κάτι που είναι, όμως, πολύ αμφίβολο, όπως έχει δείξει η εμπειρία, ότι θα φέρει νέες επενδύσεις.

Στους κερδισμένους των αλλαγών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν τον φόρο να μειώνεται κατά περίπου 60%.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας