Τραμπ: Μας αδικεί ο ΠΟΕ, όμως, δεν φεύγουμε. Έρευνα για δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα

1287
Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα της κυβέρνησής του με βάση την οποία θ’ αποφασιστεί εάν και κατά πόσον θ’ αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στ’ αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ και άλλους εμπορικούς εταίρους θα ολοκληρωθεί τις επόμενες τρεις ως τέσσερις εβδομάδες.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους εν πτήσει προς το Νιού Τζέρσι, ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι οι ΗΠΑ υφίστανται πολύ άσχημη μεταχείριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η χώρα του ν’ αποχωρήσει από αυτόν το τρέχον διάστημα.

«Δεν σχεδιάζω ν’ αποχωρήσουμε», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μελετά το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να βροντήξει την πόρτα στον οργανισμό.

Σχετικά με την έρευνα για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, απάντησε: «Πολύ σύντομα. Θα έχει τελειώσει σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες».

Ασυνήθιστα γρήγορο χρονοδιάγραμμα

Ο Τραμπ διέταξε στις 23 Μαρτίου την έρευνα βάσει του Αρθρου 232 για το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Το ασυνήθιστα γρήγορο χρονοδιάγραμμα που όρισε προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες.

Παρόμοιες έρευνες οδήγησαν πέρυσι στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Η διαδικασία εκείνη χρειάστηκε περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Βάσει του νόμου στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου έχει 270 ημέρες στη διάθεσή του για να κάνει εισηγήσεις στον πρόεδρο αφού αρχίσει έρευνα βάσει του Αρθρου 232. Ο πρόεδρος έχει κατόπιν 90 ημέρες στη διάθεσή του για ν’ αναλάβει δράση.

Η προθεσμία για την υποβολή γραπτών σχολίων από τα ενδιαφερόμενα μέρη της αυτοκινητοβιομηχανίας εξέπνεε την Παρασκευή. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει δημόσια ακρόαση στις 19 και 20 Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας