Τρίζει η εκεχειρία στη Λιβύη: Πολιτοφύλακες του Σάρατζ άνοιξαν πυρ

565
λιβύη
Απαντάμε με πλήρη ισχύ λέει η πλευρά Χαφτάρ

Οι φόβοι που υπήρχαν μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και κατά πόσο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα την τηρήσουν φαίνεται πως επαληθεύτηκαν.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλευρά Σάρατζ – όπως καταγγέλλει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός – άνοιξαν πυρ παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία για εκεχειρία.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219202847566368769

Όπως ισχυρίζονται οι λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ Σύροι πολιτοφύλακες και πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

«Απαντάμε με πλήρη ισχύ » ήταν η απάντηση από την πλευρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού  του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο LNA, τουλάχιστον 9.000 εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ ετοιμάζονται να αναπτυχθούν περιμετρικά της Τρίπολης.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219220240812429313

Μπορεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Βερολίνο να σκόρπισαν χαμόγελα στην Ευρώπη με την ελπίδα ότι θα τηρηθούν όλα συμφωνήθηκαν σχετικά με την εκεχειρία στην περιοχή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο όλες οι μεγάλες δυνάμεις που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην περιοχή καθώς και ξένοι αναλυτές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν θα τηρηθεί και για πόσο διάστημα η κατάπαυση του πυρός.

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μέχρι να διαφανεί ότι η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο – ερήμην του Σάρατζ  και του Χαφτάρ – κρεμόταν από μία κλωστή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν και πάλι από την πλευρά του Σάρατζ, γεγονός που ρίχνει «βόμβα» στα σχέδια των ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για εκεχειρία.

Το βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις στη Λιβύη δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης καθώς βλέπουν να πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η συμφωνία στο Βερολίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας