Τρέμουν τα κατεστημένα την εξέγερση των “Κίτρινων γιλέκων”. Τεθωρακισμένα στο Παρίσι

1234
εξέγερση

«Συναγερμός» για τη μεγάλη σημερινή συγκέντρωση – Πανικός στα κατεστημένα της Γαλλίας και των Βρυξελλών- Εικόνα εμπόλεμης ζώνης στο Παρίσι – Κλειστά η Όπερα, ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και πολυκαταστήματα – Πάνω από 89.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα – Φόβοι και για νέα εκταταμένα επεισόδια – Στους δρόμους και οι μαθητές – Προληπτικές συλλήψεις και προσαγωγές

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής το Παρίσι με τα ακούραστα «Κίτρινα Γιλέκα» να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους του Σανζ Ελιζέ για την «Τέταρτη Πράξη» -την τέταρτη μεγάλη διαδήλωση . Οι γαλλικές αρχές ασφαλείας με την συνδρομή δώδεκα τεθωρακισμένων εποπτεύουν την  κατάσταση, η κυβέρνηση κάνει έκκληση για ηρεμία και ο Μακρόν από το Ελιζέ παρακολουθεί τις εξελίξεις.

epeisodia-paris04
epeisodia-paris01

Η «Τέταρτη Πράξη» των «Κίτρινων Γιλέκων» θα μείνει στην Ιστορία της Γαλλίας ξυπνώντας μνήμες από τον Μάη του ΄68.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», από τα ξημερώματα οι βρώμικες γαλλικές αρχές προχώρησαν σε 121 συλλήψεις και 278 προσαγωγές.   

epeisodia-paris02
epeisodia-paris03

Οι καθεστωτικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Εμπρός για την Δημοκρατία»  (LAREM) κάνουν έκκληση για ηρεμία ενώ οι αρχές επιστράτευσαν 12 τεθωρακισμένα της αστυνομίας, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να κάνουν χρήση βίας για την επιβολή της τάξης του μεγάλου πλούτου, του χρηματιστικού κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής βουλιμίας της Γαλλίας.

paris07

Πάνω από 89 χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και, απ αυτούς, οκτώ χιλιάδες θα «χτενίζουν την πόλη του φωτός» υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων, σαν αυτά που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις. Για λόγους ασφαλείας ο Πύργος του Άιφελ, τα μουσεία και γενικότερα τα τουριστικά αξιοθέατα που κοσμούν το Παρίσι βάζουν «λουκέτο», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

paris02
paris03

Η επαναστατική διάθεση των Κίτρινων Γιλέκων έχει ξεσηκώσει τους Γάλλους πολίτες που διαδηλώνουν πάνω από τρεις εβδομάδες στους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.Αν και το βασικό τους αίτημα ικανοποιήθηκε – η κυβέρνηση Μακρόν πήρε πίσω την αύξηση στους φόρους των καυσίμων-, το κίνημα συνεχίζει τον αγώνα ζητώντας,μεταξύ άλλων,  αναδιανομή του πλούτου και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.    

paris04
paris05
paris06

Σήμερα η «Τέταρτη Πράξη»

Οι εκπρόσωποι του κινήματος που άναψε τη φλόγα της γαλλικής εξέγερσης έχουν κάλεσει τους Οικολόγους να ενώσουν τις  δυνάμεις τους στις σημερινές διαδηλώσεις. Όμως το γεμάτο υποκρισία οικολογικό κίνημα ανακοίνωσε πως δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Ελιζέ προκειμένου να μην πέσει…πάνω στα «Κίτρινα Γιλέκα».  

paris11
paris12
paris13

Στους δρόμους και οι μαθητές

Ύστερα από απόφαση των αρχών μεταφέρεται στην ανατολική πλευρά του Παρισιού, στις πλατείες Nation-Republique, η προγραμματισμένη πορεία για την προστασία του κλίματος που διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Παράλληλα οι γαλλικές αρχές κάνουν αγώνα για να πείσουν τα συνδικάτα των οδηγών φορτηγών να ακυρώσουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί το απόγευμα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ οι μαθητές συνεχίζουν το δικό τους αγώνα κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία. 150 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι μετά από βίαια επεισόδια μεταξύ μαθητών και αρχών ασφαλείας. Η δε εικόνα μιας δεκάδας μαθητών που τα ΜΑΤ υποχρέωσαν να γονατίσουν μπροστά σε τοίχο με τα χέρια στο σβέρκο έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών Γάλλων, που τη θεωρούν ταπεινωτική.

paris08
paris09
paris10

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας