Το “Υπερταμείο” και η διγλωσσία της κυβέρνησης…

1165
υπερταμείο

“Το «Υπερταμείο” (ΕΕΣΥΠ) άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προσφυγή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων!», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μια εξέλιξη, που δείχνει ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά είναι καθεστώς! Αυτό σημαίνει ό,τι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων! Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από τους θεσμούς… και τη Μνημονιακή κυβέρνηση του Τσίπρα, με αυτήν την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη «περιουσία» του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν!

Την Πέμπτη 17/1/2019 στις 12.30μ.μ.,  στο κτήριο του ΣΕΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραθέτει Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την προσφυγή του ΣΕΑ για την μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στο “Υπερταμείο”.

Ολόκληρο το κείμενο:  «Στις 22 Ιανουαρίου 2019 εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της 86/18.6.2018 Απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2317/Τ.Β’/19.6.2018) και της υπ. αρ. 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 Υ.Α. του Υπ. Οικονομικών περί «Μεταβίβασης κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018) που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης.

 

Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της αντισυνταγματικής μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιολογικών μουσείων και εν γένει ακινήτων που έχουν σχέση με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην παραπάνω Εταιρεία (ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε.) και μέσω αυτής στο «Υπερταμείο».
Ενώ έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρώτη διαπίστωση ότι στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων, τα οποία μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε., βάσει της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία και παρά την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.Α., στις 22/11/2018, ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 10.119 ακινήτων και έχει ήδη διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών ο σχετικός κατάλογος 2.329  ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016,  ωστόσο:

α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και
β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α  και ΥΠ.ΟΙΚ.,  να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.  

Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο “Υπερταμείο”, αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί λάθους…. Μόλις χτες, όμως, υπήρξε μια εξέλιξη που δείχνει ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά είναι καθεστώς: Το “Υπερταμείο” (ΕΕΣΥΠ) άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προσφυγή του ΣΕΑ και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων! Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους θεσμούς…, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη περιουσία… του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν».

Εδώ, όμως, τα ψέματα τελειώνουν.

Ας πουν επιτέλους την αλήθεια: θέλουν ή όχι να περάσουν τα ακίνητα στο Υπερταμείο; Εγείρει το Υπερταμείο αξιώσεις για τα 2.329 ακίνητα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ να υπερασπιστεί την απόφαση μεταβίβασης των μνημείων; Ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης; Αυτή που λένε τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υποδεικνύει η σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών και η παρέμβαση του Υπερταμείου;

ΛΑ.Ε.: “Όχι στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – Να προστατευτούν τα μνημεία – Να ακυρωθεί η μεταβίβαση του δημόσιου πλούτου στο Υπερταμείο

Τα ψέματα της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος αλλά δυστυχώς για αυτήν η
πραγματικότητα είναι πάντα εδώ.

Το «Υπερταμείο» (ΕΕΣΥΠ) άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προσφυγή
του ΣΕΑ και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι
προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την
Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των 2.329 μνημείων
αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Κνωσός, Λ. Πύργος,
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/νίκης, Σπιναλόγκα, Ροτόντα κ.α.)στην λίστα προς
«αξιοποίηση» κι εμείς αναρωτιόμαστε μέχρι πότε ο εμπαιγμός και η
διγλωσσία θα αποτελούν επίσημη κυβερνητική πολιτική.

Η λίστα με τα 2.329 μνημεία που «εξαιρούνται» από το ξεπούλημα δεν
δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα και η Κυβέρνηση σκόπιμα την φυλάει ως
«επτασφράγιστο μυστικό». Παράλληλα η ίδια Κυβέρνηση, παρά τις πολλές
αντιδράσεις,  αρνείται πεισματικά να ακυρώσει την μεταβίβαση των 2.329
μνημείων στο Υπερταμείο, αρκούμενη σε προφορικές διαβεβαιώσεις των
στελεχώντης, που όλεςκαι όλοι ξέρουμε πως δεν έχουν καμία απολύτως αξία.

Ο εμπαιγμός στο θέμα των αρχαιοτήτων, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη
του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και της υποχώρησης της κυβέρνησης
σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ακόμα και στην εκχώρηση των
πολιτιστικών μνημείων, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ και σε
οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την δημοσιοποίηση της εν λόγω λίστας και  την
άμεση ακύρωση της μεταβίβασης τόσο των αρχαιοτήτων, όσο και των
υπολοίπων ακινήτων του δημοσίου, που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο,
προκειμένου να εκποιηθούν σε περίπτωση που δεν εξυπηρετείται το δημόσιο
χρέος της χώρας ή να τα διαχειρίζονται οι δανειστές.

Την ίδια στιγμή, διατρανώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως η πολιτιστική
κληρονομιά της χώρας, ανήκει στον λαό της, αποτελεί την ιστορία της,
είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της και καμία Κυβέρνηση και κανένα
«Υπερταμείο» δεν έχει δικαίωμα να την ξεπουλήσει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, είναι
υπόλογοι απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό, γι’ αυτήν την πρωτάκουστη
μεταβίβαση, υποθήκευση και γενικότερα για το ξεπούλημα της χώρας.

Η μαζική, δυναμική κινητοποίηση όλων μας, προκειμένου να μη γίνει πράξη
το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και της ιστορικής μας κληρονομιάς,
αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας