Το προαναγγελθέν Πραξικόπημα…

627
Το προαναγγελθέν Πραξικόπημα

Στις αρχές Απριλίου του 1967, ο Νίκος Φαρμάκης, ο ακροδεξιός βουλευτής της ΕΡΕ, γευματίζει με το Νορμπ Άνσουτζ, (επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα) και κατά τη διάρκεια του γεύματος, ενημερώνει τον Αμερικανό διπλωμάτη πως σύντομα θα εκδηλωθεί πραξικόπημα, όχι από τους στρατηγούς, αλλά από συνταγματάρχες!

Η Συμμορία Των 11…

Η ομάδα που ενεργοποίησε το μηχανισμό του ά-λογου και του παρά-λογου:

Αντι/τάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος

Αντι/τάρχης Κώστας Παπαδόπουλος

Αντι/τάρχης Δημήτριος Σταματελόπουλος

Αντι/τάρχης Αντώνιος Μέξης

Αντι/τάρχης Ιωάννης Λαδάς

Αντι/τάρχης Δημήτριος Ιωαννίδης

Αντι/τάρχης Θεόδωρος Πατσούρος

Αντι/τάρχης Μιχάλης Ρουφογάλης

Αντι/τάρχης Αντώνιος Λέκκας

Αντι/τάρχης Ιωάννης Λάσκαρης και ο Αντιστράτηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκης.

 

Λίγο Πριν Τα Μεσάνυχτα, Λίγο Πριν Ξημερώσει…

Την Πέμπτη, 20 Απριλίου 1967, ο αρχηγός του ΓΕΣ Σπαντιδάκης, καλεί 6 αντιστράτηγους και τους ενημερώνει για το σχέδιο “ΙΕΡΑΞ ΙΙ” (επιβολή της “έννομης” τάξης). Οι αξιωματικοί του δίνουν το “πράσινο φως”.

Η Ζωή Δεν Είναι Πρόβα…

Γύρω στις 2 π.μ. της 21ης Απριλίου 1967, φερέλπιδες Έλληνες αξιωματικοί, εισβάλουν στην κατοικία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι και τον συλλαμβάνουν.

Παραμύθια Πίσω Από Τα Κάγκελα…

Τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, μεταξύ των συλληφθέντων από τη χούντα ήσαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Λεωνίδας Κύρκος, τον οποίο σήκωσαν από το κρεβάτι με τα εσώρουχα και δεν τον άφησαν να ντυθεί. Αφηγείται ο Κων/νος Μητσοτάκης: “Στο Γουδί όπου μας προσήγαγαν, βλέπω το Λεωνίδα με τα σώβρακα. Τον ρωτάω τί έγινε και μου απαντά ό,τι την προηγούμενη μέρα έπεισε καμιά εικοσαριά άτομα που ανησυχούσαν για τυχόν επιβολή στρατιωτικού νόμου, ότι δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία…”

Κι έτσι αμέριμνα η καθεστηκυία τάξη της χώρας “υποδέχτηκε” τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Κι η Ελλάδα μπήκε στο γύψο. Κι άρχισε ο Έλληνας να μάχεται την απελπισία του με δεκανίκια και ν’ αναζητά τη λύτρωσή του μέσα από την τραγωδία και το δράμα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας