Το Πεντάγωνο υποβαθμίζει αμήχανα τις κραυγές περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

876
Το Πεντάγωνο υποβαθμίζει αμήχανα

Zero Hedge,, Nov 30, 2021

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε την Τρίτη τους Δυτικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ να ενεργήσουν γρήγορα για την «αποτροπή» της ρωσικής επίθεσης με στόχο τα ανατολικά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι μια ρωσική στρατιωτική επίθεση ενδέχεται να έρθει «εν ριπή οφθαλμού».

«Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ σοβαρό. Η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη σε περιοχές κοντά στα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από εβδομάδες εκτεταμένων ισχυρισμών δυτικών ΜΜΕ ότι τουλάχιστον 90.000 Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα. «Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση, τα πράγματα θα συμβούν κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι αριθμοί του Κουλέμπα ήταν ακόμη υψηλότεροι από τις κοινές εκτιμήσεις του Δυτικού Τύπου: «Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 115.000 στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία και στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι παρατάχθηκαν άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αλλά η συνεπής απάντηση από το Κρεμλίνο ήταν να επισημάνει ότι είναι ελεύθερο να μετακινήσει τις δυνάμεις του οπουδήποτε θέλει εντός των κυρίαρχων συνόρων της Ρωσίας. Η ειρωνεία είναι ότι κανένας αξιωματούχος στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού δεν αμφισβήτησε την πραγματικότητα ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια παραβίασης των συνόρων της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι φάνηκε να το παραδέχεται σε δηλώσεις του την ίδια ημέρα. Είπε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων… εντός της Ρωσίας. Ο Κέρμπι περιέγραψε τις ρωσικές δυνάμεις ως

«μια συνεχή ανησυχία» και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και υποβάθμισε τις προσδοκίες για άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε κίνηση, συνεχίζουμε να βλέπουμε προσθήκες» στις δυνάμεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο Κέρμπι.

«Το παρακολουθούμε πολύ στενά», ανέφερε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν οραματιζόμαστε καμία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση».

Είναι βέβαιο ότι, εάν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν πραγματικά ότι ο Πούτιν ετοιμάζει μια «επικείμενη» εισβολή (όπως ισχυρίστηκε ένα αρχικό δημοσίευμα του Bloomberg και ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα αυτό το μήνα),ο Κέρμπι θα απειλούσε τώρα τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση.

Αλλά αντίθετα, ο Κέρμπι προφανώς υποβαθμίζει το σενάριο της «εισβολής» και περιορίζεται στο να παραδεχτεί ότι το Πεντάγωνο απλώς «παρακολουθεί» την «κίνηση» των ρωσικών στρατευμάτων εντός του εδάφους της Ρωσίας. Αυτός με σοβαρό τόνο είπε στην ομάδα τύπου ότι τα ρωσικά στρατεύματα αυξάνονται… στη Ρωσία.

Αυτό ισοδυναμεί με το αν η Κίνα ή η Ρωσία είχαν συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου, μόνο για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους ότι οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων παρακολουθούνται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και κοντά σε αμερικανικές βάσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Η Μόσχα πριν από ημέρες κατήγγειλε αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως μια συνεχιζόμενη «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που προέρχεται από την Ουκρανία και την Ουάσινγκτον, με σκοπό να αυξήσουν τη δυτική πίεση στη Ρωσία και να εξασφαλίσουν μόχλευση.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέδωσε μια καυστική απάντηση σε αυτό που ίσως στην πραγματικότητα είναι μια «μη κρίση». Είπε: «Τα φλογισμένα κεφάλια στο καθεστώς του Κιέβου, προφανώς με αίσθημα πλήρους ασυδοσίας, είναι υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης σε αυτή την εσωτερική ουκρανική κρίση».

Το Κρεμλίνο επιστρέφει τώρα την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία είναι αυτή που πιέζει για νέα αντιπαράθεση στο Ντονμπάς, ενώ προσπαθεί να προκαλέσει εντάσεις ώστε να παρασύρει τους Δυτικούς υποστηρικτές της σε σύγκρουση..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας