Το καταστροφικό “δόγμα Κοτζιά” και οι εφιαλτικές του συνέπειες στην αποδόμηση της διεθνούς θέσης της χώρας

παρασκήνιο
Δεν υπάρχει περήφανη εξωτερική πολιτική αν η στρατηγική βαρύτητα που αποπνέει έναντι πάντων, δεν έχει πρόσημο Εθνικό…
Και προφανώς δεν μπορεί να διαθέτει τέτοιο πρόσημο μια εξωτερική πολιτική που αυτοπεριορίζεται σε έναν ρόλο συμπληρωματικό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί τρίτων.
Το “δόγμα Κοτζιά” ήταν εν τη γενέσει του καταδικασμένο να μετεξελιχθεί σε απόλυτο ναυάγιο, κι αυτό που πρέπει πάσει θυσία να αποτραπεί, είναι να συμπαρασυρθεί σε αυτήν την ολέθρια διαδρομή η ίδια η χώρα.
Η κεντρική ιδέα του δόγματος Κοτζιά ήταν: “Ξεμπερδεύω με τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα Βόρεια σύνορα της χώρας, προκειμένου να ασχοληθώ απερίσπαστα με τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ανατολικά μας σύνορα.
Πρόκειται για μια αντίληψη εγκληματική και εθνικά επιζήμια, ΚΑΙ ως προς την ουσία της, αλλά ΚΑΙ  ως προς την μεθοδολογία της διαχείρισής της.
Πρώτον γιατί τα προβλήματα των Βορείων συνόρων δεν ήταν προβλήματα της Ελλάδας αλλά των γειτόνων της. Η Ελλάδα αρκούσε να διαμηνύσει την καλή της διάθεση και μέχρι εκεί.
Όταν όμως τα προβλήματα άλλων τα ενσωματώνεις στην πολιτική σου αντίληψη ως “δικά σου” προβλήματα, μοιραία ενσωματώνεσαι και ως γεωπολιτική οντότητα, στην ψυχοσύνθεση αυτού που θέλει να ξεφορτωθεί το πρόβλημα. Αρα… Ξεκινάς αποφασισμένος να θυσιάσεις…
Δεύτερον γιατί το δόγμα από το οποίο διαπερνάται η αντίληψή σου, το ΥΛΟΠΟΙΕΙΣ αλλά ΔΕΝ το ΔΙΑΛΑΛΕΙΣ.
Διαλαλώντας το, ΠΑΥΕΙ πλέον να είναι στρατηγικό δόγμα και ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε πρεμούρα, αξιοποιήσιμη από οποιονδήποτε τρίτον.
Ο κ. Κοτζιάς λοιπόν μετέτρεψε το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα  σε διαχειριστικό μειονέκτημα έναντι “συμμάχων” και αντιπάλων, μετατρέποντας έτσι τη χώρα, σε μεταβλητή του προβλήματος ενώ όφειλε να είναι διαχειριστής της λύσης.
Οι διόλου κουτοί επιθετικοί εθνικισμοί αξιοποίησαν το λαθεμένο στρατηγικό αφήγημα… Οχύρωσαν με υπερενισχυμένη δόση μαξιμαλισμού τον παραλογισμό των απαιτήσεών τους… Και έτσι μας προέκυψαν…
Το έκτρωμα των Πρεσπών…
Το εκκολαπτόμενο έκτρωμα που όλοι σπεύδουν να προϊδεάσουν οτι θα προκύψει από τις Ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις. Και…
Μια νέα, δυσάρεστη κατάσταση στη Βαλκανική, με την Ελλάδα εμφανώς αποδυναμωμένη… Με τους επιθετικούς εθνικισμούς να έχουν αφυπνιστεί επικίνδυνα… Και με μια επόμενη μέρα που ουδόλως σχετίζεται με τα επικοινωνιακά παραμύθια του κ. Κοτζιά.
Στο εγκληματικό παραλήρημα του “δόγματος Κοτζιά”, προφανως και δεν συνυπολογίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυσης των πολύπλευρων διεθνών στρατηγικών στηριγμάτων, και θύμα της μονοδιάστατης  και επικίνδυνης εμμονής, υπήρξαν οι Ελληνορωσικές σχέσεις.
Μόνο που το ζήτημα εδώ δεν είναι διόλου απλό, αφού η επιλογή Κοτζιά, δεν είναι η μία εκ των δυνητικά δύο που θα μπορούσαν να υπάρξουν…
Η επιλογηρ Κοτζιά είναι η μοναδική επιλογή που δεν θα έπρεπε να υπάρξει αφού, η ρήξη με τη Ρωσία, δεν είναι απλά ένα διμερές πρόβλημα όπως επιχειρεί να το εμφανίσει ο επικίνδυνος κ. Κοτζιάς.
Η ρήξη με τη Ρωσία, σε συνάρτηση με τις λοιπές ζημιογόνες για τη χώρα μας επιλογές που σχετίζονται με τη Βαλκανική της πολιτική, είναι ουσιαστικά μια ρήξη της στρατηγικής σχέσης που είχε η χώρα μας με ένα μόνιμο μέλος του ΟΗΕ…
Είναι μια στρατηγική ρήξη που ενεργοποιεί μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο ένα επικίνδυνο ντόμινο μέσω του οποίου η ρήξη μοιραία θα διαχυθεί και θα διαπεράσει και την γεωστρατηγική σχέση της χώρας μας με την Κίνα, δηλαδή και με δεύτερο μόνιμο μέλος του ΟΗΕ…
Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου η Ελληνοτουρκική ένταση κλιμακώνεται…
Το Κυπριακό σύρεται στο κρεβάτι του Προκρούστη με φερετζέ τον ΟΗΕ και τους απαράδεκτους χειρισμούς του Γενικού του Γραμματέα. Και…
Η ατζέντα της Μεγάλης Αλβανίας ξεδιπλώνεται επικίνδυνα στο κέντρο της Βαλκανικής.
Το “δόγμα Κοτζιά” εν ολίγοις…
Οδήγησε στην απόλυτη κατάρρευση την Ελληνική εξωτερική…
Οδήγησε σε πλήρη γεωπολιτική κατάρρευση την ίδια την χώρα…
Και εν όψει σοβαρών γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και ανατροπών, παραδίδει μια χώρα περιθωριοποιημένη και πλήρως αποδυναμωμένη στη βουλιμία των Αμερικανών, δηλαδή των πραγματικών μακελάρηδων που ενοχοποιούνται για την κατάντια της, προσφέροντάς τους την δυνατότητα να την θυσιάσουν και πάλι κατά το δοκούν, για την εξυπηρέτηση των δικών τους σχεδίων…
Και την παραδίδουν παροπλισμένη… κατεστραμμένη, χωρίς στρατηγική στόχευση και χωρίς διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες.
Να γιατί ο ρόλος του κ. Κοτζιά, δεν είναι απλά αμφιλεγόμενος… Είναι πολλαπλά επικίνδυνος και δεν επιδέχεται ελαφρυντικών.
Σε μια εποχή επομένως που… σήμερα… τώρα… υπογράφεται πολυμερής συμφωνία για το καθεστώς της Κασπίας, και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (μικροί και μεγάλοι) συνηγορούν πως δεν επιτρέπουν σε καμία μη παράκτια χώρα να έχει στη ζώνη της Κασπίας, ούτε βάσεις, ούτε σκάφη, ούτε παρουσία…
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εναποθέτει δικαιώματα διαπραγμάτευσης για τα θεμελιώδη και τα αυτονόητα, σε αυτό το επικίνδυνο δίδυμο της δουλοπρέπειας (Τσίπρα – Κοτζιά).
Να γιατί το αίτημα για καθολική δημόσια πολιτική δέσμευση όλων, περί μη σεβασμού των τετελεσμένων της υπουργίας Κοτζιά, αποτελεί αίτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΥΓ… Το ερώτημα που θέσαμε παραμένει και είναι πιεστικό. Ανακλήθηκε ή απελάθηκε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα;;;
*Ο Κυρ. Κυριακόπουλος είναι μέλος της ΠΓ του “Μετώπου ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ και της “Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Πατρίδας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας