Το Ισραήλ «θάβει» τον East-Med-Πουλάει Κύπρο-Ελλάδα σε όφελος της Τουρκίας

1123
Το Ισραήλ «θάβει» τον East-Med-Πουλάει

Εφόσον προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας – Ισραήλ προφανώς ο East Med θα έχει καταρρεύσει….

O αγωγός φυσικού αερίου East Med είναι μη υλοποιήσιμο σχέδιο, είναι ένα νεκρό σχέδιο, εδώ και μήνες αναλύεται γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί και γιατί η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει το Ισραήλ με εναλλακτικό σχέδιο, την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θέμα που έχει αποκαλύψει προ μηνών το bankingnews.
Πρακτικά εάν αυτό συμβεί ο East Med Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας τινάσσεται στον αέρα.
Να σημειωθεί ότι ο East Med σχεδιάστηκε για να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ κυρίως το Leviathan μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της ιταλίας… στην Ευρώπη.
Τα τεχνικά προβλήματα, καθώς ο αγωγός θα ήταν υποθαλάσσιος, το κόστος και βεβαίως ο χρόνος 7 με 8 χρόνια καθιστούν τον East Med μη υλοιποιήσιμο σχέδιο.

Προοπτική συνεργασίας Ισραήλ – Τουρκίας με κατασκευή φυσικού αερίου – Στον αέρα ο East Med

Για την προοπτική συνεργασίας Ισραήλ – Τουρκίας μέσω της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μίλησε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz σε συνέντευξής του στο CNBC.
Εάν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία με κάποιους από τους γείτονές της θα μπορούσε να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ και Τουρκίας.
«Θέλω να αναφερθώ σε δυο περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και την Τουρκία» είπε ο Yuval Steinitz.
«Αναφορικά με την Τουρκία, όταν ανέλαβα υπουργός Ενέργειας, πριν περίπου πεντέμισι χρόνια, συνάντησα τον πρόεδρο Erdogan στον Λευκό Οίκο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Obama το 2016», πρόσθεσε.
«Εκεί συναντήθηκα με τον Erdogan και συζητήσαμε την πιθανότητα πως το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μπορούσε να διοχετευτεί στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού.
Είχαμε και συζητήσεις με ειδικούς του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.
Δυστυχώς, δεν κατέληξαν πουθενά, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» εξήγησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας.
Πρωτίστως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την περιφερειακή της στάση στην αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας».
«Μέσα από αυτήν την προοπτική θα είναι θετική εξέλιξη η Τουρκία να συμμετάσχει στο forum για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ποτέ δεν αποκλείσαμε την συμμετοχή της Τουρκίας.
Εφόσον προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας – Ισραήλ προφανώς ο East Med θα έχει καταρρεύσει.


Easetmed.jpg

ΩΓΟΣ
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας