Τουρκική υποχώρηση: Ο Άσαντ στη Μανμπίτζ. Οι Κούρδοι στο Ρας-αλ-Άιν

1307
τουρκική

Αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των Κούρδων μαχητών αλλά και των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων του Άσαντ βρίσκεται η Τουρκία, που για 7η μέρα πνίγει στο αίμα την παραμεθόριο με τη Συρία.

Τα συριακά στρατεύματα προελαύνουν στην πόλη – κλειδί του Μάνμπιτζ, έχοντας καταλάβει μια έκταση μεγαλύτερη των 1000 τ.χλμ. γύρω της ενώ τον έλεγχο της εξίσου σημαντικής πόλης – στόχου των τουρκικών στρατευμάτων, Ρας Αλ-Αϊν, φαίνεται να έχουν πάρει οι κουρδικές δυνάμεις.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν και σε μια κίνηση η οποία, αν δεν υπήρχε το αίμα που ρέει άφθονο στη Βόρεια Συρία θα προκαλούσε, πιθανότατα, μόνο σαρκαστικά χαμόγελα, ο Τραμπ προχώρησε τα ξημερώματα στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την σφαγή των Κούρδων, ζητώντας, παράλληλα, την «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε και σήμερα αποφασισμένος να συνεχίσει την εισβολή και το σχέδιο για τη μετακίνηση πάνω από 3,5 εκατ. προσφύγων από την Τουρκία στη ζώνη που θέλει να καταλάβει.

Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση, αφού πρώτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την «ευλογία» του Ντόναλτ Τραμπ.

Στην αντεπίθεση περνά ο στρατός του Άσαντ και οι Κούρδοι

Υπό τον πλήρη έλεγχο των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ τείνει να τεθεί η πόλη Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της, που αποτελεί μια από τις τρεις μεθοριακές πόλεις στόχους του τουρκικού στρατού. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη Μάνμπιτζ οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού. Στις μάχες που διεξάγονται στην πόλη ένα Τούρκος στρατιώτης έπεσε νεκρός και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, ενώ ο στρατός του Ερντογάν σκότωσε τουλάχιστον 15 Κούρδους μαχητές.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η κουρδική αντίσταση στην πόλη Ρας Αλ-Αϊν.  Οι Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους, κάνοντας τους να οπισθοχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει τη σύγκρουση Συρίας-Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, προσπάθειες να αποφευχθεί μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας καταβάλλει η Μόσχα. «Καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να αποτραπούν οι άμεσες συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντανόφ. «Διατηρούνται οι επαφές για τη διαμόρφωση προσεγγίσεων, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και λαμβάνονται υπ’όψιν τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», είπε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατεύματα της Μόσχας κάνουν περιπολίες μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατιωτικών θέσεων έξω από τη Μάνμπιτζ. Όπως ωστόσο διαμήνυσε η Ρωσία δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν στο πεδίο των μαχών.

Εφιάλτης για τον άμαχο πληθυσμό

Ο άμαχος πληθυσμός, από την πλευρά του, ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι εκτοπισμένοι από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ξεπερνούν, ήδη μέσα σε επτά μέρες, τους 275.000. Στον αριθμό των εκτοπισθέντων περιλαμβάνονται περισσότερα από 70.000 παιδιά, προστίθεται στη δήλωση της κουρδικής αρχής.

Στο παράλληλο σύμπαν του Τραμπ

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα ξημερώματα της Τρίτης, κατά την οποία του ζήτησε να τερματίσει την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».  Τώρα ο Τραμπ λέει ότι θα στείλει τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν στην Άγκυρα το συντομότερο δυνατόν σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Ο Τράμπ, που πριν μια εβδομάδα πρόδωσε για όγδοη φορά στη μεταξύ τους ιστορία τους Κούρδους και τους έδωσε βορά στα χέρια του Ερντογάν, επέβαλε μάλιστα και κυρώσεις στην Τουρκία, δηλώνοντας πως  η στρατιωτική επίθεση «Πηγή Ειρήνης» θέτει «σε κίνδυνο τους πολίτες και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Απαριθμώντας τις κυρώσεις ο Τραμπ δήλωσε ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία και την αύξηση των δασμών στον χάλυβα κατά 50%. Επέβαλε επίσης κυρώσεις σε τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και στα υπουργεία Αμύνης και Ενέργειας της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί πρόσφατη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία ήταν «πλήρως προετοιμασμένος να καταστρέψει άμεσα την οικονομία της Τουρκίας εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Πρόκειται για μια τυπική προσέγγιση για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους πάντες, ακόμη και με τον εμβληματικό «κακό» για την Ουάσιγκτον, τον Κιμ Γιονγκ Ουν… με το δάχτυλο να βρίσκεται ταυτόχρονα στο κουμπί. Παρόλ’ αυτά, η τακτική των ΗΠΑ έναντι της Συρίας γενικά, των Κούρδων ειδικότερα και των Τούρκων, ειδικότατα, παραμένει μυστήριο – ως προς τις προθέσεις και τους στόχους της – ακόμη και για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ.

Η ξαφνική «στροφή» του Αμερικανού προέδρου δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η στάση του πυροδότησε έντονη αντίδραση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμη και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ και θριαμβευτές επί του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι και οι Αμερικανοί πεζοναύτες εκφράζουν την προσωπική ντροπή τους.

Δεν θα επιτεθούν στο Κομπάνι

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στο Κομπάνι της Συρίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Συνεδριάζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής.  Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης. Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας