Τουρκία προκαλεί Ρωσία:Υπονομεύει ρωσικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό κυπριακή NAVTEX

1253
τουρκία

Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέδωσε και σχετική Navtex, αφορά η Navtex που εξέδωσε παράτυπα η Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει αποταθεί –όπως πάντα πράττει– στην Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την αρμοδιότητα για δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών..

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το philenews.com η τουρκική Navtex 0982/20 που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου για ασκήσεις με ρουκέτες την 18η Αυγούστου σε περιοχή δυτικά της Κύπρου και κοντά στο Καστελόριζο, είναι παράτυπη και εκδόθηκε χωρίς δικαιοδοσία. Προφανώς, λόγω και της κρίσης κοντά στο Καστελόριζο, εκλήφθηκε ως τουρκική άσκηση, ωστόσο διασταυρωμένες πηγές του philenews αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις.

Η κυπριακή Navtex, εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε όπως πάντα από τη Ρωσία στις διεθνώς αναγνωρισμένες υπεύθυνες για την περιοχή Αρχές, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον καθορισμό της περιοχής των εν λόγω ασκήσεων. Οι συντεταγμένες του βόρειου και δυτικού άκρου της περιοχής που δεσμεύτηκε συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (είναι τα ίδια με αυτά του FIR Λευκωσίας) με τρόπο που πολύ ευδιάκριτα να μην περιλαμβάνουν περιοχές ευθύνης της Τουρκίας αλλά ούτε και της Ελλάδας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, είχε εκδώσει στις 23 Ιουλίου την Navtex  269/20 για ασκήσεις με ρουκέτες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια (που επικαλύφθηκε παράτυπα και από την τουρκική Navtex) στις 18 Αυγούστου. Με την ίδια Navtex δεσμεύεται μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, παράλληλα με τις ακτές της Συρίας, επίσης για ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις με ρουκέτες, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και αντίστοιχες Notam για περιορισμούς σε πτήσεις κάτω των 6.600 ποδών στις ίδιες περιοχές και μέρες διεξαγωγής των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας