Σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκος “ειδικός σύμβουλος” φέρεται να μετέβη κάτω από άκρα μυστικότητα και να διαπραγματεύτηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, έχοντας εντολή να συζητήσει την “επόμενη ημέρα” στην χώρα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Mondafrique, έναν ιστότοπο ειδήσεων για το Μαγκρέμπ, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ερντογάν ταξίδεψε στο Τουμπρούκ της Λιβύης, αποκαλύπτοντας την πολύ δύσκολη θέση του Τούρκου προέδρου σε σχέση με την χώρα αυτή, ενόψει της πιθανότατης εμπλοκής και των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τ.Μπάιντεν.
Σύμφωνα με αυτό το πρακτορείο ειδήσεων, οι μυστικές συναντήσεις αποτελούν μια ύπουλη προσπάθεια της Άγκυρας να «αντικαταστήσει τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που καθίσταται αδύνατη λόγω της απροθυμίας Ρώσων και Τούρκων να βοηθήσουν την πολύπαθη χώρα”.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν παραδοσιακά τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ και οι Τούρκοι την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) του πρωθυπουργού Φ. Σαρράτζ.
Ρωσία και Τουρκία ενισχύουν εδώ και εβδομάδες με στρατιωτική βοήθεια κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα, ενώ τώρα φέρονται να είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν ένα είδος συγκυριαρχίας, ή να καθιερωθούν ως αναγκαστικοί μεσάζοντες στην κρίση της Λιβύης.
🔵🇹🇷TSK'ya ait iki adet A400M nakliye uçağı 🇱🇾Misrata'ya uçuş gerçekleştirdi
🔸37 ton azami yük taşıma kapasitesine sahip A400M nakliye uçakları ilk kez Temmuz 2020 içerisinde Türkiye'den Libya'ya uçuş gerçekleştirdihttps://t.co/JWxp8tQA4w
— DEFENCE TURK (@Defence_Turk) January 13, 2021
🇷🇺 #RuAF Tupolev Tu-154M RFF7002/RA-85123 & Ilyushin Il-76MD RFF7012/RA-78830 from Khmeimim Air Base in 🇸🇾 Syria. pic.twitter.com/ulIBYnkVgH
— Status-6 (@Archer83Able) January 12, 2021
Εντελώς αιφνιδιαστικά «οι απεσταλμένοι του Ερντογάν και του Πούτιν αύξησαν τα ταξίδια τους στην Λιβύη με τελευταία την παρουσία Τούρκου προεδρικού συμβούλου στον Χαφτάρ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η πρωτοβουλία αυτή της Τουρκίας, ήρθε μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές στη Λιβύη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιοι θα είναι οι διαχειριστές της διαδικασίας μετάβασης σε πολιτική ομαλότητα και της δημιουργίας μιας ενιαίας κυβέρνησης που θα είναι αποδεκτή από όλους.
Γαλλία, Αίγυπτος και Ρωσία στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ σε αντίθεση με την Άγκυρα. Οι τρεις αυτοί, παραδοσιακοί υποστηρικτές του Χαφτάρ, ευρίσκονται στο στάδιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων.
What were doing in flight this morning two Turkish A400Ms, a Greek AWACS, a Turkish ATR (wandering around the Aegean) and, perhaps, a Greek P-3C?#Turkey #Greece
(thanks to @bolzano76882535)https://t.co/fZozhiEDnf— ItaMilRadar (@ItaMilRadar) January 12, 2021