Τουρκία: Κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα

1937
εκκλησία

Ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστός και ως η «Αγιά Σοφιά της Μπούρσα» κατέρρευσε το βράδυ της Τρίτης  σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ.

«Το ιστορικό κτίριο, το οποίο παραμελήθηκε για 7 χρόνια, καταστράφηκε», όπως ανέφερε η Gazete Duvar.
Η εκκλησία είχε είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον Δήμο Nilüfer, ο οποίος πρώτα την είχε αναστηλώσει και μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.

Ο Δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα greekcitytimes.com.

Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον Δήμο Nilüfer και καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Πηγή εικόνας: Gazete Duvar

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές επάνω του. Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατάρρευσης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία και ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί.

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για την κατάρρευση  του ιστορικού αυτού μνημείου ξανά το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημα του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο, που έμεινε χωρίς επίβλεψη για 7 χρόνια, κατέρρευσε το βράδυ της Τρίτης.

Πηγή εικόνας: Gazete Duvar

Ο Δήμαρχος Nilüfer, Turgay Erdem δήλωσε σχετικά: «Αποκαταστήσαμε αυτό το μέρος και ξοδέψαμε περίπου 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες με σημερινά χρήματα. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τον τόπο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε. Κάναμε το καθήκον μας να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, τα Ιδρύματα «έκλεψαν» την ιστορική δομή με έναν ανούσιο τρόπο. Και αφέθηκε να σαπίσει. Για 7 χρόνια, κανείς δεν ζήτησε τη δομή. Το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε εξαιτίας αυτής της αμέλειας. Ποιος θα λογοδοτήσει γι ‘ αυτό; Θα καταθέσουμε ποινική καταγγελία εναντίον των υπευθύνων.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας