Τουρκία: Ζητά από την Ελλάδα την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

643
έκδοση
Το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών επανέφερε τη τουρκική κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας της στη χώρα μας

Συγκεκριμένα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με ανάρτησή της στο Facebook, ανήμερα της τέταρτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς (και άλλους) όπως αναφέρει που κατέφυγαν στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κρίνει με απόφασή της ότι οι οκτώ στρατιωτικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.

Το χρονικό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανούαριο του 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ στρατιωτικών απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για έκδοση.

«Η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» ανέφερε η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2018 νέα ομόφωνη απόφαση από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο είπε «Όχι» στην έκδοση των οκτώ κρίνοντας πως σε ό,τι αφορά στα τρία πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές Αρχές αποδίδουν στους στρατιωτικούς, είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς δεν υπήρχαν νέα στοιχεία στο τρίτο αίτημα για έκδοση.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά σύμφωνα με το δικαστήριο, είτε ήταν παντελώς αόριστα είτε βάσει νόμου δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Η ανάρτηση της τουρκικής Πρεσβείας

«Περιμένουμε τέσσερα χρόνια τώρα για την έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό» αναφέρεται στην ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας.

https://www.facebook.com/AtinaBuyukelciligi/posts/3295580943841028

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας