Τον χαβά της η Τουρκία: Στη Μερσίνα το νέο πλωτό γεωτρύπανο

1116
γεωτρύπανο

Στο λιμάνι της Μερσίνας έφτασε το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία με το νέο όνομα «Kanuni», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωναϊό απαγορεύτηκε η έξοδος του 35μελούς προσωπικού του γεωτρύπανου, το οποίο ξεκίνησε από τη Βρετανία και το ταξίδι του κράτησε 18 μέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του γεωτρύπανου και θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του το συντομότερο.

Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων «Fatih» (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και «Yavuz» (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το νέο γεωτρύπανο «Kanuni» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν.

Το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο βρετανικό λιμάνι Πορτ Τάλμποτ, ενώ είχε ναυπηγηθεί το 2012 από τα ναυπηγεία «Samsung Heavy Industries», στη Νότια Κορέα. Χρησιμοποιούνταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, έως το 2015.

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Fatih» και «Yavuz», τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου είναι περίπου 12.000 μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας