Την αναγνώρισή τους ζήτησαν δικαιολογημένα από Μόσχα οι αυτονομιστές του Ντονμπάς

658

Οι ηγέτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ, αντίστοιχα, απηύθυναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

«Εξ ονόματος ολόκληρου του λαού, σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος. Σας ζητάμε επίσης να εξετάσετε τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της ΛΔ του Λουγκάνσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας» δήλωσε ο Πουσίλιν.

Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και ο Πάσετσνικ.

Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε να δώσει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. Τόνισε ότι το Ντονμπάς εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Μόσχας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά οι συμφωνίες αυτές δεν εμποδίζουν το Κίεβο από το να λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και να παραβιάσει την εκεχειρία.

Ο Πουσίλιν πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς αισθάνονται Ρώσοι στο πνεύμα και ο κύριος στόχος τους είναι η ενσωμάτωση στη Ρωσία.

Το αίτημα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της ρωσικής Δούμας να ζητήσει από τον Πούτιν την αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονμπάς, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζική μετακίνηση αμάχων προς την Ρωσία, εν μέσω ασταμάτητων βομβαρδισμών του ουκρανικού πυροβολικού.

«Θερμό» επεισόδιο στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα;

Στο μεταξύ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν σήμερα «ομάδα δολιοφθορέων-αναγνώρισης» από την Ουκρανία, σκοτώνοντας πέντε δολιοφθορείς. Το Κίεβο διέψευσε την είδηση την οποία χαρακτήρισε ψευδή υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παρουσία ουκρανικών δυνάμεων στο Ροστόφ όπου έγινε το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας στρατιωτικής διοίκησης, το περιστατικό συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου, 2022 στις 06:00 (ώρα Μόσχας), στο κατοικημένο σημείο Μιτκίνσκαγια της περιοχής του Ροστόφ, που βρίσκεται σε τμήμα της μεθορίου Ρωσίας- Ουκρανίας, όπου και εντοπίσθηκε η εν λόγω ομάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έπειτα από μάχη, πέντε δολιοφθορείς της ομάδας αυτής σκοτώθηκαν και πως δύο οχήματα του ουκρανικού στρατού εισήλθαν στο έδαφος της Ρωσίας για να παραλάβουν επειγόντως τα μέλη της ομάδας δολιοφθορέων, τα οποία καταστράφηκαν. Κανένας από τους Ρώσους μεθοριακούς φρουρούς δεν τραυματίσθηκε.

Το Κίεβο διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού .«Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας