Τηλεδιάσκεψη για Δημοκρατία: Έντονη η ενόχληση Μόσχας από μη πρόσκλησή της

616

Στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η διεθνής «Διάσκεψη για τη Δημοκρατία», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και με κύρια θέματα η προστασία από τον αυταρχισμό, η καταπολέμηση της διαφθοράς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σύνοδο κορυφής προσκλήθηκαν 110 χώρες, με το αντίστοιχο έγγραφο να δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία και η Κίνα δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των προσκεκλημένων.

Σημειώστε ότι μεταξύ των προσκεκλημένων χωρών είναι η Ταϊβάν, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη θέση της Κίνας, είναι «κινεζική επαρχία» που έχει «αποσχισθεί». Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν προσκληθεί  το Ιράκ και το Ισραήλ.

Στη σύνοδο κορυφής προσκαλούνται επίσης εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του.

Εκτός μένει και η Ουγγαρία -η μόνη ευρωπαϊκή χώρα.

Η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η οποία επίσης δεν έλαβε πρόσκληση.

Από την πλευρά της η Ρωσία έκανε λόγο για διχαστική κίνηση από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Dmitry Peskov, εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, «η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία που συγκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ως στόχο να διαιρέσει τις χώρες».

«Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργήσουν νέες γραμμές διαίρεσης, να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές και κακές» υποστήριξε ο Peskov.

Πηγή: defencenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας