Τζόνσον: Υπάρχει καιρός για μιά νέα συμφωνία. Θα παρουσιάσω προτάσεις

808
τζόνσον

Υπέγραψε το νομοσχέδιο για να μην υπάρξει ένα άτακτο Brexit η βασίλισσα Ελισάβετ

Ανακοινώθηκε η αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της βρετανικής Βουλής, John Bercow, ενώ ο Τζόνσον εμφανίζεται αποφασισμένος να βρει έναν νομικό τρόπο ώστε να ακυρώσει τον νόμο για απαγόρευση του no deal Brexit.
Πάντως η βρετανική βουλή θα διακόψει σήμερα τις εργασίες της, όπως έχει αποφασίσει ο Τζόνσον, ενώ βάσει των νέων δεδομένων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τότε η ημερομηνία του «διαζυγίου» παρατείνεται κατά τρεις μήνες, εκτός εάν ο Johnson τελικώς πραγματοποιήσει την απειλή του για πρόωρες εκλογές.

Η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε τον νόμο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε σύμφωνα με την παράδοση το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Λόρδων την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο βάζει “μπλόκο” στο σχέδιο Τζόνσον για άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την επέκταση του Άρθρου 50, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον Τζόνσον, ο οποίος υφίσταται κοινοβουλευτικές ήττες από την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ χθες 8 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης, Amber Rudd. Η Rudd κατηγόρησε τον Τζόνσον για “επίθεση στην αξιοπρέπεια και την δημοκρατία”, μετά και τις διαγραφέςανταρτών” Συντηρητικών βουλευτών.
Η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη (The Royal Asset), όπως λέγεται,  είναι μια σφραγίδα επικύρωσης του μονάρχη για τον νόμο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης.

Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Βουλής, John Bercow

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, η οποία θα ισχύσει από τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή την ημέρα που θεωρητικά η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Πρόκειται για μία αιφνίδια παραίτηση, ενώ μιλώντας στο Κοινοβούλιο τόνισε ότι «ήταν ένα εξαιρετικό προνόμιο για την επαγγελματική μου ζωή το να είμαι πρόεδρος του Κοινοβουλίου».
Προσέθεσε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του ότι αυτή η θητεία του θα ήταν η τελευταία.

Σχέδια Τζόνσον για να ακυρώσει νομικά την αναβολή του Brexit

Την ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες θέλουν τη βρετανική κυβέρνηση να αναζητά τρόπους έτσι ώστε να ακυρώσει νομικά το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, σύμβουλοι του Τζόνσον συμμετείχαν χθες Κυριακή σε συνάντηση με στόχο την κατάρτιση στρατηγικής προκειμένου να αντικρούσουν την προσπάθεια των Βρετανών βουλευτών να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit.

Όπως αναφέρεται, ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα αποστείλει το αίτημα για τρίμηνη αναβολή του Brexit αλλά και μια δεύτερη επιστολή, με την οποία θα καθιστά ξεκάθαρο ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο κάποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε να θέσει βέτο στο σενάριο αναβολής του Brexit.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean Yves Le Drian δήλωσε πρόσφατα πως η Γαλλία δεν είναι σε θέση υπό τις παρούσες συνθήκες να στηρίζει μια ακόμα αναβολή του Brexit.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο παραιτηθείς υπ. Εργασίας Amber Rudd κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον δαπανά το 80% με 90% του χρόνου της για να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και όχι για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε.

Νέο αίτημα για πρόωρες εκλογές, νέα απόρριψη

Και ενώ το Brexit παραμένει στον αέρα χωρίς να γνωρίζει κανείς το πότε, το πώς και το εάν θα πραγματοποιηθεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει σήμερα το αίτημα του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μάλιστα ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι η τελευταία ευκαιρία των Εργατικών να διασφαλίσουν πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, τόσο οι Εργατικοί όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμφωνήσει να μη στηρίξουν και πάλι το αίτημα του Τζόνσον, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι ακόμα βέβαιο πως θα επιτευχθεί η τρίμηνη αναβολή του Brexit και θα αποτραπεί το σενάριο ενός άτακτου Brexit.

Σημειώνεται πως για να περάσει το αίτημα του Τζόνσον για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απαιτείται να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 των βουλευτών της Βουλής, κοινοβουλευτική δύναμη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Varadkar (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Καμία αξιόπιστη εναλλακτική για το backstop

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα του backstop, του μηχανισμού ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα, τον οποίο η Μ. Βρετανία θέλει να αποσύρει από τη συμφωνία αποχώρησης με την Ε.Ε χαρακτηρίζοντας τον αντιδημοκρατικό και ότι είναι ασύμβατος με την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται όμως για ένα μηχανισμό που η Ιρλανδία θέλει να διατηρήσει έτσι ώστε να διατηρηθεί και η ειρηνευτική συμφωνία με την Βόρεια Ιρλανδία.

Μάλιστα η Ε.Ε. φέρεται να έχει δώσει τη δυνατότητα στη βρετανική κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να απαλειφθεί το backstop, αν και διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar, επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής ο Τζόνσον δεν έχει καταθέσει κάποια αξιόπιστη πρόταση.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση για το backstop.
Δεν θα αντικαταστήσουμε μια νομική εγγύηση με μια υπόσχεση» είπε ο Varadkar λίγο πριν τη συνάντησή του στο Δουβλίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Όπως είπε ο Varadkar, το backstop είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

«Είμαστε ανοιχτοί σε μια ρεαλιστική, νομικά δεσμευτική εναλλακτική πρόταση.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας πως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιθυμούν μια νέα αναβολή του Brexit.
«Εάν υπάρχει ένας καλός λόγος για την αναβολή του Brexit, θα το εξετάσουμε.
Ωστόσο, θα προτιμούσαμε το θέμα να έχει διευθετηθεί εντός του Οκτωβρίου» υπογράμμισε ο Varadkar.

Johnson: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία για το Brexit έως τις 18/10

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε για το Brexit έως τις 18 Οκτωβρίου εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson.
«Θα παρουσιάσουμε διάφορες ιδέες για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του θέματος με τα ιρλανδικά σύνορα. Υπάρχει τρόπος για να ικανοποιηθεί η Ιρλανδία» υποστήριξε ο Johnson.
«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Οκτωβρίου. Ας την κάνουμε μαζί. Θέλω μια συμφωνία» είπε ο Johnson, αναφέροντας πως έχουμε μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

Ωστόσο, ο Johnson υποστήριξε ότι δεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές δημόσια, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αρκετός χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία.
«Μπορούμε να κάνουμε τεράστια πρόοδο, εάν πραγματικά εστιάσουμε στο θέμα» είπε ο Johnson.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας