Τζόνσον σε Τραμπ: «Μείνε μακριά από τις βρετανικές εκλογές…»

997

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα προτιμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να μην παρέμβει στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία όταν θα βρεθεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι το βρετανικό ΕΣΥ δεν είναι προς πώληση, ότι δεν θέλει να μιλήσει για τα παιδιά του κατά την 60λεπτη παρουσία του σήμερα στο ραδιόφωνο του LBC όπου, ως προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Νικ Φεράρι απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών.

«Αυτό που κάνουμε κατά παράδοσιν ως αγαπημένοι φίλοι και σύμμαχοι, είναι να μην αναμιγνυόμαστε ο ένας στις εκλογές του άλλου», δήλωσε ο Τζόνσον, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναμιχθεί στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία έχοντας δηλώσει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν του Εργατικού Κόμματος θα ήταν «πολύ κακός» για την Βρετανία και ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να κάνει συμφωνία με τον Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Brexit και πολύ προσφιλούς προσώπου στον Αμερικανό πρόεδρο.

Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συγκρατηθεί κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, η ανησυχία του Μπόρις Τζόνσον είναι εύλογη, δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών έχουν αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του.

Όταν θα φθάσει στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να απαντήσει στην ερώτηση εάν το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την διμερή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της βρετανικής προεκλογικής εκστρατείας και το Εργατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει βγάλει προς πώλησιν στο προσφιλές στους Βρετανούς Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι βρίσκεται στο τραπέζι των αμερικανο-βρετανικών διαπραγματεύσεων.

«Πρώτα απ΄όλα, το NHS δεν είναι προς πώληση. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση αυτή ή οποιαδήποτε άλλη συντηρητική κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι για να θέσει το NHS σε διαπραγμάτευση σε εμπορικές συνομιλίες ή για την ιδιωτικοποίησή του ή οτιδήποτε τέτοιο», δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «θα αποχωρούσα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αν υπήρχε όρος ότι θα περιληφθεί σε αυτήν το NHS…».

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απαντήσει πρόσφατα «όλα είναι στο τραπέζι», όταν ερωτήθηκε εάν το βρετανικό ΕΣΥ πρέπει να αποτελεί τμήμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αρνήθηκε να πει πόσα παιδιά έχει και αν συμμετέχει στην ζωή τους, λέγοντας ότι «δεν θα τα βγάλει στην σέντρα».

«Αγαπώ τα παιδιά μου πάρα πολύ, αλλά δεν είναι υποψήφια στις εκλογές αυτές και γι΄αυτό δεν θα κάνω σχόλιο», είπε ο Τζόνσον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας