Τζόνσον προς αντιπολίτευση: Εναντιώνεστε στο δημοψήφισμα και στη βούληση των πολιτών

1265
τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, για μια ακόμη φορά, επέμεινε χθες βράδυ στη βρετανική Βουλή στο Brexit και χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, για την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος του βρετανικού λαού, ενώ η ειρωνεία των πραγμάτων έφερε την ίδια ώρα τον “αντισυστημικό” Αλέξη Τσίπρα, από το φόρουμ των ισχυρών οικονομικο-κοινωνικών κύκλων της λίμνης Κόμο, να προτείνει στους Βρετανούς πολιτικούς να κάνουν ό,τι έκανε ο ίδιος όταν ακύρωνε το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού, το 2015, μετατρέποντας το OXI σε NAI. 

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή της, με εκατέρωθεν διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις και εν μέσω αποδοκιμασιών ή επευφημιών, επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η προσφυγή στις κάλπες, όπως φαίνεται, είναι εφιάλτης για όλους εκείνους που αντιτάσσονται στο Brexit και επιδιώκουν, με πρόσχημα την αποφυγή εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, να ακυρώσουν το δημοψήφισμα.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα καθορίστηκε από τη μαζική αποχή των βουλευτών. Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων) για την αποδοχή της πρότασης. «Για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. και χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και προειδοποίησε τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές ότι εναντιώνονται «στη βούληση των πολιτών»: «Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε να το κάνετε αυτό σήμερα, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπιστώ σε συμφωνία, αλλά και χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε στους βουλευτές.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε το αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ψήφο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη διάλυση της Βουλής μέχρις ότου φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενώ δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει για μια ακόμη φορά, συμπαρατασσόμενος με όσους επιχειρούν την τρομοκράτηση του βρετανικού λαού και την ακύρωση της εκφρασμένης με το δημοψήφισμα θέλησής του για Brexit.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας», αντέτεινε και πρόσθεσε, σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας που θύμισε την κινδυνολογία των αντιπάλων του ελληνικού ΟΧΙ του 2015: «Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων» αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση «της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών ανταπάντησε ότι το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για τις υπαναχωρήσεις και τον κατηγόρησε ότι κλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρθηκε ακόμη εναντίον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τα σχέδιά τους να ακυρώσουν το Brexit, ενώ αναφέρθηκε επίσης με ειρωνεία στον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου και τις «χαρακτηριστικά αμερόληπτες κρίσεις του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας