Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Αθήνα – Τα υπόγεια ύδατα στη Φυλή όμως χτύπησαν κόκκινο …

1935
δυτικο μετωπο
Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», εις γνώσιν της Περιφέρειας, συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις 4 και στις 16 Μαΐου και μέτρησαν το ολικό χρώμιο (520 μg/L) και το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο, του οποίου η συγκέντρωση έφτανε τα 510 μg/L, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των 50 μg/L που ισχύει για το πόσιμο νερό.
Σε ένα ατελείωτο βουνό από σκουπίδια έχουν μετατραπεί τις τελευταίες 9 ημέρες οι δρόμοι της Αθήνας. Μπορεί η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη εκτίμησή της να θεώρησε ότι θα αντιμετώπιζε σε δυο-τρεις ημέρες το πρόβλημα στη χωματερή, αλλά τελικά η κατάσταση ξέφυγε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, θα χρειαστεί και όλη αυτή η εβδομάδα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Στο ενδιάμεσο διάστημα, τόσο οι πολίτες όσο και οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για ανευθυνότητα, μειωμένα αντανακλαστικά και θέματα που πρέπει να χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αν η τραγική αυτή κατάσταση συνεχιστεί, θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση. «Την ευθύνη έχει καθαρά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου», τονίζει.
Αν και αιτία του αλαλούμ είναι το ρήγμα που προκλήθηκε στο νέο κύτταρο για την επέκταση της χωματερής, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν δεν επρόκειτο για τη μοναδική του Λεκανοπεδίου.
Συνεργεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) δουλεύουν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να «ασφαλίσουν» όσο το δυνατόν καλύτερα το κομμάτι του ΧΥΤΑ στο οποίο παρουσιάστηκε ρήγμα, ωστόσο οι καθημερινές βροχές εντείνουν το πρόβλημα.
Στον αντίποδα, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι φαινόμενα σαν αυτό δεν είναι καινούργια αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, ενώ, όπως σημειώνουν, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η διακομιδή των απορριμμάτων στην κανονικότητα. Πλέον έχουν γίνει οι αντιστηρίξεις και, σύμφωνα με την Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, μέχρι το τέλος της βδομάδας το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
Μέχρι σήμερα, πάντως, έχει απαγορευτεί στα απορριμματοφόρα να προσεγγίζουν τη Φυλή και τα απορρίμματα μεταφέρονται στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στη Φυλή.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής εξυπηρετεί 66 δήμους και υπολογίζεται ότι μεταφέρονται περί τους 2,5 με 3 τόνους απορριμμάτων από τους συνολικά 5 τόνους που είναι τα απορρίμματα που παράγει καθημερινά η Αττική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 16 χιλ. τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν ημερησίως 800 τόνοι σκουπίδια.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας Γιώργος Μπρούλιας, ο δήμος αδειάζει κάθε μέρα περίπου 20 απορριμματοφόρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, ενώ οι καθημερινές ανάγκες του δήμου κυμαίνονται από 120 μέχρι 150 απορριμματοφόρα ημερησίως προκειμένου να αποθέσουν τους 800 τόνους σκουπιδιών που παράγει η Αθήνα.
Σύσσωμοι οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου αντιδρούν στην υπάρχουσα κατάσταση, αφού δημότες και καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία στην περιοχή τους. Οπως τονίζει ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, «ο ΧΥΤΑ στη Φυλή έχει φτάσει, εδώ και καιρό, στα όρια λειτουργίας του. Η Αττική βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης κρίσης στη διαχείριση απορριμμάτων, μιας κρίσης καθοριστικής και για την αναπτυξιακή της πορεία. Η ελληνική Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής πρέπει άμεσα να κάνουν το χρέος τους απέναντι στους πολίτες των δήμων μας».
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους που εργάζονται ακατάπαυστα ενώ ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στα σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, καθώς και σε περιοχές μεγάλης τουριστικής σημασίας, η αποκομιδή γίνεται κανονικά με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρά. Μοντέλο που, σημειωτέον, φαίνεται να ακολουθούν όσο μπορούν από χθες και άλλοι δήμοι της Αττικής.
Χτυπάει κόκκινο το εξασθενές χρώμιο στη Φυλή
Την ίδια ώρα, πάντως, το τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις δέκα φορές πάνω από το ασφαλές όριο, που ανιχνεύτηκε από ερευνητές του «Δημόκριτου» στην περιοχή γύρω από την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων Φυλής στην Αττική, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», εις γνώσιν της Περιφέρειας, συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις 4 και στις 16 Μαΐου και μέτρησαν το ολικό χρώμιο (520 μg/L) και το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο, του οποίου η συγκέντρωση έφτανε τα 510 μg/L, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των 50 μg/L που ισχύει για το πόσιμο νερό.
Οπως σημειώνουν, η παρουσία χρωμίου αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων από βυρσοδεψεία και μονάδες παραγωγής χρωμάτων και επιμετάλλωσης.
Ο ΕΔΣΝΑ ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.
*Πηγή: kinisienergoipolites

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας