Τα ρωσικά Ilyushin Il-76 στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα

539
στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Πρόκειται για μεγαθήρια αεροσκάφη που μεταφέρουν έως 40 τόνους νερό, τα οποία ωστόσο έχουν και ορισμένους περιορισμούς.

Την ώρα που είναι μαζικό το αίτημα για περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα, η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8. Σημειώνεται πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αίτημα προς τη Μόσχα για την παραχώρηση ενός δεύτερου αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Beriev-200.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 40 τόνους νερό, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένες αδυναμίες

Ωστόσο τα αεροσκάφη αυτά έχουν ορισμένους περιορισμούς. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Wayne Bushnell, ειδικός σε θέματα πυρόσβεσης της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, είναι ένα τζετ που πετά με πολύ μεγάλη ταχύτητα και σε μεγάλο ύψος, ενώ δεν είναι «πραγματικά εξελιγμένο» το σύστημα δεξαμενής που του επιτρέπει να μεταφέρει το νερό και να ρίχνει το νερό στις πυρκαγιές. Επίσης, απαιτεί μακρύ διάδρομο προσγείωσης και επιπλέον πλήρωμα εδάφους, εδώ δεν έχει την ακρίβεια ενός ελικοπτέρου ή ενός μικρότερου αεροπλάνου. Επίσης έχει σχεδιαστεί για να ρίχνει αφρώδες υγρό.

Από την πλευρά του ο δασολόγος και ειδικός σε στις δασικές πυρκαγιές, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, είχε αναφέρει παλαιότερα (το μακρινο 2006 όταν ήταν σύμβουλος πυρκαγιών στο ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) πως αυτό το αεροσκάφος «σπανίως αποδείχθηκε χρήσιμο» στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε, το αεροσκάφος δεν μπορεί να πάρει νερό από θάλασσα ή λίμνη, δεν μπορεί να ρίξει επιβραδυντικό υγρό και δεν μπορεί να προσγειωθεί σε πολλά αεροδρόμια. Επίσης, όταν αδειάσει το φορτίο του από ένα σημαντικό ύψος -καθώς δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς- και κάτω από ισχυρούς ανέμους, το νερό μπορεί να διασκορπιστεί και να μην πάει στον στόχο.

Η ελληνική εμπειρία

Το 1998 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το πιο μεγάλο (τότε) πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, τύπου Ilyushin 76. Το ρωσικό αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και αφού ανεφοδιάστηκε στη Βουλγαρία έφθασε στην Αθήνα όπου και παρέμεινε περίπου για ένα μήνα.

Τα στοιχεία του αεροσκάφους (μήκος 46 μέτρα, άνοιγμα φτερών 56 μέτρα και χωρητικότητά σε νερό 40 τόνοι), έκαναν έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας μας να παρατηρήσει: «Είναι σαν να ρίχνουν μαζί 8 δικά μας Καναντέρ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας