Τα ρωσικά παράπονα προς την Κύπρο

1201
ρωσικά

Δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε πολιτικοί λόγοι σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ρωσίας για τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύει η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπήρξε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Ευγένιου Ευγενίου με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ένεκα του γεγονότος ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην οποία απεστάλη τέτοια επιστολή, υπήρξε ανησυχία και μούδιασμα για τις ζημιές που θα υφίστατο ο κλάδος των υπηρεσιών. Έτσι έγιναν γρήγορα διαβήματα από πλευράς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ενώ και ο Κυπρορωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος ανέλαβε πρωτοβουλίες. Βέβαια, ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο πως η απόφαση δύσκολα θα άλλαζε.

Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην απάντησή της τονίζει ότι το 34% των ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία προέρχονται από την Κύπρο, γι’ αυτό και επελέγη ως πρώτη χώρα η Κύπρος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Παρόμοιες προτάσεις, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Ρώσου πρέσβη, έγιναν και για το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα στις 13 Απριλίου, ενώ η Ρωσία προτίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου να στείλει επιστολή για αναθεώρηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μέσω των οποίων διακινούνται μεγάλα ποσά ρωσικού χρήματος.

Πάντως, η ρωσική Πρεσβεία αναφέρει ότι η χώρα παραμένει ένας στενός συνεργάτης της Ρωσίας προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων από τη ρωσική οικονομία λόγω του νομικού και φορολογικού συστήματος της Κύπρου, αλλά και του γεγονότος ότι είναι εύκολο να ιδρύσεις μια εταιρεία.

Και σπόντες

Παράλληλα, από πλευράς ρωσικής Πρεσβείας αφήνονται σκιές για τον ρόλο ξένων χωρών (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα εννοεί τις ΗΠΑ) που αναφέρουν ότι η Ρωσία ελέγχει οικονομικά την Κύπρο, ενώ εκφράζονται και παράπονα από πλευράς ρωσικών Αρχών ότι δυσκόλεψαν οι διαδικασίες για άνοιγμα λογαριασμών, καθώς πλέον οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί.

Σημειώνουν επίσης ότι παρά το κούρεμα που υπέστησαν αρκετοί Ρώσοι, υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, αν και πάλι, όπως σχολιάζεται, κάποιοι από το εξωτερικό επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε Ρώσους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υπέβαλε πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων της Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, αποσκοπώντας στην αύξηση του φόρου παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους στο ποσοστό του 15% από τα ποσοστά 5%, 10% και 0% αντίστοιχα που ισχύουν σήμερα. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρωθούν μονομερώς οι συμφωνίες με τα κράτη τα οποία δεν θα δεχθούν τις εισηγήσεις της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής, από τις χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές της Κύπρου σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών σε Ρώσους επιχειρηματίες, δεν στάλθηκε επιστολή επαναδιαπραγμάτευσης στην Ολλανδία, χώρα με την οποία οι διπλωματικές σχέσεις της Μόσχας κάθε άλλο παρά καλές είναι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας