Τέλος εποχής για Μουγκάμπε – Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

1618
μουγκάμπε

Επιστολή παραίτησης απέστειλε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε στο κοινοβούλιο της χώρας του, κλείνοντας έναν κύκλο 37 ετών, αρχικά στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια (από το 1987) στην προεδρία.
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, κάτω σώματος του κοινοβουλίου της Ζιμπάμπουε, Τζέικομπ Μουντέντα, ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια του την επιστολή του αρχηγού του κράτους, με την οποία εγκαταλείπει το ύπατο αξίωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος Μουγκάμπε δηλώνει ότι η παραίτησή του είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και υποβάλλεται ώστε να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι ένοπλες δυνάμεις είχαν επέμβει και είχαν θέσει επί της ουσίας υπό κηδεμονία τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε για να φράξουν τον δρόμο στην διαδοχή του από τη σύζυγό του και κατά 41 χρόνια νεότερή του, την 52χρονη Γκρέις Μουγκάμπε.
Νωρίτερα, και με δεδομένη την έως τότε άρνηση του κ. Μουγκάμπε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κράτους, Συνέλευση και Γερουσία είχαν αρχίσει να συνεδριάζουν από κοινού προκειμένου να προωθήσουν την καθαίρεσή του. Την καθαίρεση ήταν έτοιμα να υποστηρίξουν τόσο το κυβερνητικό κόμμα, όσο και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή – Τσβανγκιράι» (MDC-Τ).
Ο τέως α’ αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε και διάδοχος του Ρ. Μουγκάμπε στην ηγεσία του κυβερνώντος, αριστερού εθνικιστικού ZANU-PF, Έμερσον Μνανγκάγκουα, είχε καλέσει επίσης τον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Την Κυριακή, μετά από 42 χρόνια στην ηγεσία της «Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο» (ZANU-PF), το κόμμα αποφάσισε να καθαιρέσει τον 93χρονο πολιτικό από πρόεδρό του.
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης της Ζιμπάμπουε από το 1980, όταν κατέρρευσε το βρετανικό αποικιοκρατικό καθεστώς του Ίαν Σμιθ και η χώρα μετονομάστηκε από Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας