Σύννεφα πολέμου: Τεθωρακισμένα μεταφέρονται στην Ιορδανία-HΠΑ έκλεισαν βάσεις στο Κατάρ!

2748
μεταφέρονται στην Ιορδανία-HΠΑ έκλεισαν

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια κίνηση που γεννά πολλά ερωτηματικά για το τι έρχεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς έκλεισαν τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και τις μεταφέρουν στην… Ιορδανία!

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί κλείνουν δύο μεγάλες βάσεις στο Κατάρ και την μεγαλύτερη αποθήκη οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που έχουν εκτός ΗΠΑ!

Όλα αυτά μεταφέρονται στην Ιορδανία.

Ποιες βάσεις μεταφέρουν οι ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός στρατός κλείνει μετά από δεκαετίες δύο μεγάλες βάσεις και μια τεράστια αποθήκη όπλων, την μεγαλύτερη εκτός ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έκλεισαν την στρατιωτική βάση “As Sayliyah” τον περασμένο μήνα, μαζί με τη βάση “As Sayliyah-South” και την προκεχωρημένη βάση οπλικών συστημάτων και προμήθειας πυρομαχικών “Falcon”.

Το Στρατόπεδο “As Sayliyah λειτουργούσε ως προκεχωρημένη στρατιωτική αποθήκη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Διέθετε 27 αποθήκες γεμάτες με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μαζί με ποικιλία οπλικών συστημάτων.

“Οι στρατιωτικές προμήθειες μαζί με τις τρεις αυτές βάσεις καθώς και μια αποστολή υποστήριξης που εδρεύει εκεί, αποτελούν πλέον τμήμα της “Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής της Ιορδανίας” σύμφωνα με δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ

Eπίσημα λόγω Ιράν λένε οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή αποβλέπει στην αντιμετώπιση του Ιράν. Αντικατοπτρίζει επίσης τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του Αμερικανικού Στρατού στην περιοχή.

“Το κλείσιμο των βάσεων και η μεταφορά τους στην Ιορδανία θα μπορούσε να ωφελήσει τις ΗΠΑ σε πιθανές διαφορές με το Ιράν” δήλωσε ο Kamran Bokhari, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και πολιτικής στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής με έδρα την Ουάσιγκτον.

“Η μετακίνηση στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ιορδανία μειώνει την απειλή επιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου από φιλοιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές. Η απειλή πυραυλικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων όπως η επίθεση του περασμένου έτους στην αεροπορική βάση al Asad, η οποία άφησε περισσότερους από 100 τραυματίες, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαπραγματευτική στρατηγική της Τεχεράνης” δήλωσε ο Μπόχαρι.

«Θέλεις να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τους Ιρανούς σε μια διαπραγμάτευση», είπε ο Μπόχαρι.

“Εάν αυτοί απειλούν συνεχώς με επιθέσεις εναντίον βάσεων των ΗΠΑ, αυτό μειώνει την αμερικανική διαπραγματευτική ικανότητα”.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο την αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, βασικό στρατιωτικό κόμβο της CENTCOM, σύμφωνα με δήλωση του Στρατού την περασμένη εβδομάδα.

Στο στόχαστρο Τουρκία-Ιράν και… Κατάρ!

Επίσημα οι Αμερικανοί αναφέρουν πως ο λόγος είναι το Ιράν. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.

Πριν λίγο καιρό, οι ΗΠΑ απέσυραν 8 συστοιχίες Patriot από Ιράκ, Κουβέιτ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία και το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) από το Ριάντ μαζί με Μοίρα μαχητικών από την Μέση Ανατολή.

Στην τωρινή όμως περίπτωση αυτή δεν έχουμε απόσυρση αλλά μετακίνηση δυνάμεων πράγμα που μπορεί να σημαίνει:

  • Οι Αμερικανοί μπορεί να αποχωρήσουν και από το Ιράκ καθώς η περιοχή βυθίζεται σταδιακά στο χάος. Η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση εισβολή στο Βόρειο Ιράκ και οι σιιτικές πολιτοφυλακές εκτοξεύουν συνεχώς πυραύλους και ρουκέτες εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. Εδώ αν οι Αμερικανοί θέλουν να υποστηρίξουν πχ τους Κούρδους τότε η αποστολή δυνάμεων στην Ιορδανία έχει μεγαλύτερο νόημα.
  • Επιπλέον η Ιορδανία δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να εμπλακούν πολύ πιο ενεργά σε Συρία και Ιράκ όχι μόνο εναντίον των σιιτικών φιλοιρανικών πολιτοφυλακών αλλά και εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην ίδια την Συρία και το Ιράκ.
  • Δεδομένου ότι η Τουρκία παραμένει τυπικά στο ΝΑΤΟ, μια mega βάση στην Ιορδανία μπορεί να αποτελεί προοίμιο αποχώρησης από Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ
  • Δεν αποκλείεται  η βάση της CENTCOM να μεταφερθεί πχ σε ΗΑΕ. Πριν μερικά χρόνια οι Σαουδάραβες ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στο Κατάρ. Τότε τους σταμάτησαν οι ΗΠΑ και η Άγκυρα που έχει στρατιωτική βάση εκεί. Αν αυτό ξαναεπαναληφθεί, τότε η αντίδραση των ΗΠΑ μπορεί να είναι διαφορετική…
  • Λογικά έχει ήδη μεταφερθεί στην Ιορδανία το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων SOCCENT που υπάγεται στην CENTCOM. Είναι το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τις ειδικές επιχειρήσεις σε όλο τον τομέα ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Έχει και αυτό την σημασία του.

Πάντως, το κλείσιμο των τριών βάσεων έρχεται καθώς οι ΗΠΑ μετατοπίζουν πόρους σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της CENTCOM αναδιοργανώνοντας και αναδιατάσσοντας δυνάμεις για “κάτι που έρχεται στην ευρύτερη περιοχή”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας