Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων: Να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή των Αγράφων

Να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή
Να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή των βουνών της Ευρυτανίας και των Αγράφων.
Με αφορμή την έναρξη εργασιών στην κορυφή Τύμπανο στην Παλιόλακα πάνω από την Άμπλιανη, κατόπιν του πρωτόκολλου εγκατάστασης που υπέγραψε ο Δασάρχης Καρπενησίου που είναι η αρχή της καταστροφής του Αλπικού τοπίου στις θέσεις ” Καστρί-Κοκκάλια”, “Καράβι-Αλογοβούνι” Τύμπανο-Τρυπητήρι” και παρά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ΜΠΕ για την Οξυά (Καστρί Κοκκάλια, Καράβι Αλογοβούνι, Τύμπανο Τρυπήρι) τον Δεκέμβριο του 2020, ο Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων ‘’Ο Άγιος Νικόλαος΄΄ και η κίνηση Πολιτών για την προστασία της Ευρυτανίας, διοργανώνουν την Τρίτη 29 Ιουνίου και ώρα 19.00 συγκέντρωση στον χώρο του Νέου Γηπέδου Μπάσκετ στο Κρίκελλο Ευρυτανίας και καλεί τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορείς , Συλλόγους και συμπατριώτες, να παρευρεθούν για τον καθορισμό ενεργειών που θα αποτρέψουν την εγκληματική καταστροφή των Ευρυτανικών βουνών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Νομικός μας Σύμβουλος για την ενημέρωση ως προς την Νομική υποστήριξη των ενεργειών μας. Για όσους επιθυμούν, το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί πορεία στην ‘’Σαράνταινα΄΄ και στα σημεία έναρξης των εργασιών.
Μόνο ένας νοσηρός νους θα διάλεγε να καταστρέψει αυτή τη φυσική ομορφιά στο όνομα του κέρδους κάποιων λίγων στην πλάτη των πολλών!
Λέμε ΟΧΙ ανεμογεννήτριες σ’ αυτά τα βουνά γιατί:
1. Η εγκατάστασή τους καταστρέφει άμεσα και οριστικά την αλώβητη έως σήμερα πανίδα και χλωρίδα που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια να δημιουργηθεί.
2. Πάνω από 8.500 στρέμματα δημόσιας και ιδιωτικής γης περνάνε ιδιοκτησιακά ατελώς και οριστικά σε χέρια ιδιωτών, πράγμα πρωτόγνωρο και συνταγματικά παράνομο. (άρθρο 24 του συντάγματος).
3. Δεν παίζουμε κορώνα γράμματα τις πηγές των βουνών αυτών πολλές απ’ τις οποίες υδρεύουν σήμερα το Κρίκελλο κι άλλα κοντινά χωριά.
4. Δεν θέλουμε να βιομηχανοποιήσουμε τις τελευταίες οάσεις που απολαμβάνουν οι επισκέπτες που κρατάνε ζωντανές τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας και μαζί τους τις ρίζες μας, τα χωριά μας.
5. Δεν θέλουμε να κλείσουμε μ’ ένα τεράστιο φράχτη ύψους 75 μ. μία από τις ομορφότερες κορυφογραμμές που συμπεριλαμβάνει μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4, αλλά και το εξαίσιο νοτιότερο δάσος οξυάς της Γραμμένης Οξυάς.
6. Θέλουμε να πηγαίνουν εκεί ψηλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μαζεύουν το υπέροχο τσάϊ των βουνών μας, όπως εμείς και οι πρόγονοί μας.
7. Δεν νοιώθουμε άσχημα εμποδίζοντας να μπει στα βουνά μας μια βιομηχανία καθαρής ενέργειας, γιατί ξέρουμε ότι:
• Αν οι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες είχαν βάλει εδώ και χρόνια, όπως όφειλαν, φίλτρα στις εγκαταστάσεις καύσης λιγνίτη δεν θα είχαν οι περιοχές εκείνες ρύπανση και καρκίνους.
• Δεν καταστρέφεις ένα βουνό που γέννησε η φύση και το οποίο παράγει με βεβαιότητα οξυγόνο και απορροφά με βεβαιότητα CO2 για να βάλεις ένα σιδερένιο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχεις κάποια μικρή πιθανότητα να κάνει την ίδια δουλειά!
• Ήδη η Ευρυτανία έχει προσφέρει απλόχερα τα νερά των ποταμών της εδώ και 40 χρόνια και συμβάλλει συνεχώς από τότε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με τις λίμνες Κρεμαστών και Πλαστήρα.
• Το πρόσχημα της καθαρής ενέργειας δεν μας εμποδίζει να δούμε ότι πίσω του κρύβεται επιμελώς ο νέος τρόπος πώλησης στη χώρα μας βιομηχανικών παραγώγων της Γερμανίας και άλλων χωρών φυσικά με το αζημίωτο!
• Η παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο, εάν πράγματι ήταν το ζητούμενο από τους κυβερνήτες μας, θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα με επιδοτήσεις στο κάθε σπίτι και όχι σε μια χούφτα ελληνοφανείς εταιρείες!!
• Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1.900 μέτρα δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί διεθνή πρακτική, αφού για 4 μήνες το χρόνο δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν ούτε να επισκευαστούν τυχόν βλάβες τους.
• Το αιολικό δυναμικό στα βουνά αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας των Α/Γ.
• Οι εταιρείες υλοποίησης τέτοιων έργων δεν θα μπορέσουν με τίποτα να είναι συνεπείς ούτε στις ελάχιστες «δεσμεύσεις» τους απέναντι στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσουν, όπως μας πείθει μια βόλτα σε αιολικά έργα που ήδη λειτουργούν.
• Εκείνα που βάφτισαν «αντισταθμιστικά οφέλη» δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να «αντισταθμίσουν» την τεράστια, χωρίς δυνατότητα επιστροφής καταστροφή που θα επιτελέσουν.
Γι’ αυτό σας καλούμε κοντά μας και ζητάμε ως αρχή την ακύρωση των έργων στα βουνά Κοκκάλια έως Γραμμένη Οξυά και στη συνέχεια την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που διαλύει την ελληνική ύπαιθρο στο όνομα της ψεύτικης διάσωσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία της Ευρυτανίας μας Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων ”Ο Άγιος Νικόλαος.”

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας