Συρία: Η Ρωσία κλιμακώνει «εκβιαστικά» στην Ιντλίμπ ενόψει συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν

913
Συρία: Η Ρωσία κλιμακώνει

Η ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση σηματοδοτεί μια σοβαρή καμπή μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις του Άσαντ και τις ιρανικές πολιτοφυλακές στην επαρχία Ιντλίμπ και τις γύρω απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Η κλιμάκωση έρχεται πριν από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι αργότερα αυτόν τον μήνα, στην οποία θα συζητήσουν την κατάσταση στη ζώνη αποκλιμάκωσης.

Η πρωτοφανής κλιμάκωση που λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο από τη συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2020 δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που απειλεί να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας. Αυτή η εξέλιξη ενέχει κινδύνους που η Μόσχα μπορεί να μην είναι διατεθειμένη να χειριστεί· και οι συνέπειες κάθε τέτοιας περιπέτειας θα προκαλέσουν εκτεταμένο πόλεμο, κάτι που η Ρωσία γνωρίζει.

Παρόλο που η συμφωνία του Μαρτίου στη Μόσχα ορίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει να είναι εγγυήτριες για τη διατήρηση της ζώνης αποκλιμάκωσης, την κατάπαυση του πυρός και τις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Ρωσία αθέτησε αυτές τις συμφωνίες, σύμφωνα με όσα γράφει το Baladi News, ιστοσελίδα της συριακής αντιπολίτευσης. Η Μόσχα δεν παραιτήθηκε από μια στρατιωτική κλιμάκωση στην επαρχία Ιντλίμπ, σε μια σαφή κίνηση να υπονομεύσει τη συμφωνία της Ιντλίμπ.

Από την άλλη πλευρά, ο τουρκικός στρατός έφερε στρατιωτικές ενισχύσεις. Στρατιωτική πηγή είπε στο Baladi News ότι αρκετές τουρκικές στρατιωτικές μοίρες εισήλθαν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεταξύ των οποίων πολλά άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και φορτηγά φορτωμένα με τσιμεντόλιθους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τα προπύργια της Τουρκίας.

Η στρατιωτική κλιμάκωση αντικατοπτρίζει σαφώς τον πολιτικό εκβιασμό στον οποίο υπερέχουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τη στρατηγική τους για την εξασφάλιση απόλυτης ηγεμονίας στη Συρία, ανεξάρτητα από το πρόσχημα τους για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας”.

Η κλιμάκωση των μέσων ενημέρωσης στις παρατηρήσεις της Μόσχας σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στη συμφωνία της Μόσχας. Αυτό εξηγεί γιατί η Ρωσία καταφεύγει σε βίαιη κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, σε μια προσπάθεια να στρέψει τον τοπικό πληθυσμό εναντίον της Τουρκίας και να τον θέσει σε κίνδυνο ως ένα από τα μέρη της συμφωνίας της Μόσχας.

Τέλος, η ρωσική κλιμάκωση εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ιντλίμπ. Αυτή τη στιγμή, η Άγκυρα καταβάλλει διπλές προσπάθειες για τον περιορισμό των στρατιωτικών κλιμακώσεων σύμφωνα με τις αντιλήψεις της Συμφωνίας της Μόσχας, κατά την οποία η Άγκυρα είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση της Ιντλίμπ. Κατά συνέπεια, η Τουρκία ανακοίνωσε την άρνησή της να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Μόσχας προβλέπει ότι η Ρωσία προστατεύει τους αμάχους. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ την απέτρεψαν από το να επιτεθεί σε μια περιοχή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων αμάχων, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κρίσεις σε αυτές τις κοινότητες. Στόχος θα πρέπει να είναι να αποφευχθεί ο καταστροφικός πόλεμος και η παροχή ανθρωπιστικής και πολιτικής λύσης. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας θα επηρεάσουν αρνητικά τη Ρωσία υπό τεταμένες διεθνείς συνθήκες και την επιθυμία της να βρει γρήγορες λύσεις σε καυτά σημεία, κυρίως στη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας