Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί : Περί της επιστροφής κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ αναδρομικά

1577
συνταξιούχοι

1.    Μέχρι   30.6.2017   οι κρατήσεις υπέρ  ΕΟΠΥΥ έχουν κριθεί παράνομες , γιατί υπολογίζονταν επί των μικτών ποσών της κύριας σύνταξης, δηλ. προ μνημονιακών κρατήσεων  και όχι στην  καταβαλλόμενη σύνταξη. Παρόλο  που η κλοπή ήταν ολοφάνερη, δυστυχώς οι κυβερνήσεις   όχι μόνο επί 4.5 χρόνια   δεν έκαναν παρέμβαση για να μην τρέχουν οι συνάδελφοι σε δικηγορικά γραφεία για να κάνουν προσφυγές, αλλά επέτρεψαν   να γίνουν αντικείμενο  εκμετάλλευσης από αυτόκλητους σωτήρες που τους καλούσαν μέσω  πληρωμένων καταχωρήσεων  και διαφημίσεων  να προσφύγουν στα δικαστήρια  για να διεκδικήσουν  ποσά που κυμαίνονταν από 1500 €  έως 3000€!!!

2.    Τώρα που αποκαλύφθηκε άνθρακας ο θησαυρός και ότι 1.900.000  συνταξιούχοι δικαιούνται συνολικά  αναδρομικά   μέχρι 10 €  και   οι υπόλοιποι  κάτω από 170 €, με εξαίρεση τους  μεγαλοσυνταξιούχους του παρελθόντος,  κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, γιατί έστειλαν τους συναδέλφους στους διαδρόμους των δικηγορικών γραφείων.

3.    Τη στιγμή που ο κάθε συνάδελφος  έχει χάσει  μαζί με τα δώρα πάνω από 40% των αποδοχών του, τη στιγμή που οι μνημονιακές κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012  έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣΤΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο  και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων, κάποιοι  «έκριναν» ότι το μείζον ήταν  οι προσφυγές για τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ και όχι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των κλεμμένων και μάλιστα ενώ έχουν ψηφιστεί και νέες μειώσεις από 1.1 2019 και κάθε συνταξιούχος θα χάσει μόνιμα σε ετήσια βάση άλλες δύο συντάξεις.

4.    Το Δ.Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ από την πρώτη στιγμή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση: Καμία απόφαση δικαστηρίου δε δίνει πίσω τα κλεμμένα από τις συντάξεις μας. Η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι καθαρά θέμα κυβερνητικής πολιτικής,  και η κυβέρνηση μάλιστα έχει δεσμευτεί   στην τρόικα( 3ο  μνημόνιο) να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, όταν πρόκειται  για επιστροφή περικοπών συντάξεων. Να υπενθυμίσουμε ότι οι περικοπές για το εφάπαξ( 38,2%)  έχουν   κριθεί συνταγματικές και από το ΣΤΕ  και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  και παρά ταύτα κάποιοι καλούν τους συναδέλφους συνταξιούχους να κάνουν προσφυγές.

5.    Οι συνταξιούχοι έχουν εμπειρία από τους μηχανισμούς παραπλάνησης, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την πολιτική του Χότζα.  Η πολιτική της  λιτότητας, η πολιτική περικοπών των συντάξεων-κύριων και επικουρικών-  εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και συνεχίζεται  από τη σημερινή. Κανένας δεν υπόσχεται  σήμερα  επιστροφή των κλεμμένων. Επίσης οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι από την απόφασή τους να διεκδικήσουν στους δρόμους τους κόπους μιας ζωής θα εξαρτηθεί η δική τους νίκη και η ήττα της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας.  
Σημείωση   1η:   Οι μνημονιακές κρατήσεις  που αφορούν την παρακράτηση υπέρ  ΕΟΠΥΥ  είναι: .  α.  Ν.  4024/2011, κρατήσεις  20% για το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1200€. β  Ν.  4051/2012 , κρατήσεις  12% για  το ποσό της σύνταξης  που υπερβαίνει τα 1300. γ. Ν. 4093/2012   η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, μειώνονται ως εξής:
– από 1.000,00 ευρώ έως και 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
– από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10%. Οι υπολογισμοί γίνονται στα μικτά ποσά προ φόρου και κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Σημείωση 2η: Η  δεύτερη μείωση αφορά συναδέλφους με υπηρεσία  άνω των 32 ετών.
 

             Για το    Δ.Σ   της   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ. Γραμματέας

  Τάσος Σπυρόπουλος                                  Στάυρος Κωστόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας