Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς: Βομβαρδισμοί και εκρήξεις-Όλες οι εξελίξεις

603
Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Ντονμπάς αφού βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο (19/02), ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης.
Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς, δηλαδή στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παραμένει έκρυθμη. Χαρακτηριστικά, οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο (19/02), στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της περιοχής έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, χρησιμοποιώντας όπλα που παραβιάζουν τις Συμφωνίες του Μινσκ. Μάλιστα, πολλές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Ντονέτσκ, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (20/02). Χιλιάδες πρόσφυγες από το Ντονμπάς, επίσης, συνεχίζουν να φτάνουν στη ρωσική πόλη του Ροστόφ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το Σάββατο (19/02), ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκιείχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό τουΕμανουέλ Μακρόν, και ο τελευταίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναλάβει κάθε ρίσκο, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.
Ακόμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το Σάββατο (19/02) πως, την Κυριακή (20/02), θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Επίσης, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε το Σάββατο (19/02) πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου. Πάντως, η αμερικανική πλευρά δηλώνει πως ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει ξανά τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε το Σάββατο (19/02) πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αθέτησε κάποια υπόσχεση αναφορικά με μη επέκτασή της προς την Ανατολική Ευρώπη.
Δύο άμαχοι νεκροί σε επίθεση του Κιέβου στο Λουγκάνσκ
Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, αναφέρει ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Κιέβου στο Λουγκάνσκ.
Συνεργείο δημοσιογράφων εν μέσω πυρών στο Ντονέτσκ
Μέλη τοπικού τηλεοπτικού συνεργείου βρέθηκαν εν μέσω πυρών στα νότια της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το δίκτυο.
Πυρά από πυροβολικό στα περίχωρα του Ντονέτσκ
Ανταποκριτής του Sputnik κάνει αναφορά για πυρά από πυροβολικό, τα οποία ακούστηκαν στα περίχωρα του Ντονέτσκ.
Πολιτοφυλακή Ντονέτσκ: Πληροφορίες για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
Η υπηρεσία πληροφοριών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, αναφέρει ότι ίσως υπάρξουν και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούν να εκτοξεύουν πυρά κατά υποδομές αμάχων και εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας του Ντονέτσκ.
Ντονέτσκ: Περισσότερα από 1.100 πυρομαχικά σε 24 ώρες από το Κίεβο
Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ κάνει λόγο για χρήση πάνω από 1.100 πυρομαχικά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, το τελευταίο 24ωρο.
Άμαχοι από το Ντονέτσκ φτάνουν στο κέντρο εκκένωσης κοντά στα σύνορα με την Ρωσία
Βίντεο του Sputnik δείχνει αμάχους από το Ντονέτσκ να φτάνουν στο κέντρο εκκένωσης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία.
Πάνω από 40.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς στο Ροστόφ της Ρωσίας
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, Αλεξάντερ Τσιπριάν, δήλωσε την Κυριακή (20/02) πως περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς έχουν ήδη φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας.
Ντονέτσκ: 82 παραβιάσεις κατάπαυσης πυρός από το Κίεβο
Το γραφείο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός (JCCC) έχει καταγράψει 82 παραβιάσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την τελευταία ημέρα.
Λουγκάνσκ: Δυνάμεις του Κιέβου προσπάθησαν να επιτεθούν στις θέσεις του LPR
Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) μιλά για προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να επιτεθούν στις θέσεις της ενώ επισημαίνει ότι υπήρξαν απώλειες.
Αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή 5 κτιρίων με κατοικίες και απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την Λαϊκή Αστυνομία του Λουγκάνσκ.
Επίσης αναφέρεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε θέσεις της LPR στην περιοχή Πιονέρσκι με συνέπεια το Κίεβο να έχει απώλειες και να υποχωρήσει.
Στο μεταξύ η αποστολή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός (JCCC), κάνει λόγο για περίπου 50 παραβιάσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (19/02).
Σύμβουλος: Εν μέσω πυρών στο Ντονμπάς ο Ουκρανός υπ. Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, βρέθηκε εν μέσω πυρών στην νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) μαζί με Ουκρανούς νομοθέτες και ξένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους το Σάββατο (19/02) στις πρώτες γραμμές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργού Άντον Γερασένκο.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος καταγγέλλει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ντονμπάς, μέλη του Verkhovna Rada και ξένοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν εν μέσω πυρών και εκκένωσαν σε καταφύγιο.
Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε για το ρίσκο «του μεγαλύτερου πολέμου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε το Σάββατο (19/02) για τον κίνδυνο του μεγαλύτερου πολέμου μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
Ντονμπάς: Δημοσιογράφοι του ΑFP και του CNN δέχθηκαν πυρά
Μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν πυρά στο Ντονμπάς, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ήταν και δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το CNN, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (19/02).
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του CNN«μια ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και του CNN, δέχθηκαν πυρά το Σάββατο (19/02), όταν συνόδευαν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή».
Ελβετία: Καλεί τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας (FDFA) προτρέπει τους Ελβετούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) εν μέσω κλιμάκωσης στη γραμμή επαφής, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (19/02).
Συγκεκριμένα, σε επικαιροποίηση της σχετικής ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ουκρανία, από τις ελβετικές Αρχές τονίζεται: «Το FDFA συνιστά σε άτομα ελβετικής υπηκοότητας στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να εγκαταλείψουν προσωρινά αυτές τις περιοχές με δικά τους μέσα. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μείωσαν ή ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς την Ουκρανία».
Ρωσία: Η περιοχή του Ροστόφ σχεδιάζει να φιλοξενήσει έως και 900.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς
Η περιοχή του Ροστόφ στη Ρωσία, που συνορεύει με την Ουκρανία, σχεδιάζει να φιλοξενήσει έως και 900.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς στο έδαφός της, όπως δήλωσε στο Sputnik την Κυριακή (20/02) μια πηγή από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας