Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Τίποτα για “Severna Makedonija” και αοριστίες για Σύνταγμα

1856
ζάεφ

Στο χθεσινό non paper του Μαξίμου αναφερόταν ότι «το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας“, που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως “Severna Makedonja“, βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας“, το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα». Αξίζει να επισημανθεί ότι πουθενά στο αγγλικό ή στο ελληνικό κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε «Severna Makedonija». 

Επίσης, στο σημείο 11 του κυβερνητικού “non paper” εγράφετο ότι:

Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος”.

Όπως προκύπτει, όμως, από το κείμενο της Συμφωνίας δεν υπάρχουν πουθενά οι προαναφερόμενες συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα παρά μόνο αορίστως στο άρθρο 12 ότι τα Σκόπια “θα προβούν στις κατάλληλες τροποποιήσεις του Προοιμίου, του Αρθρου 3 και του Αρθρου 49, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας