Συμφωνία στο Eurogroup. Απερρίφθησαν τα ευρωομόλογα. Οι προβλέψεις για ESM

1798
ε

Ως μεγάλη νίκη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των συμμάχων τους στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε μπορεί αβίαστα να χαρακτηριστεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι “9” πούλησαν άδοξα το αίτημα για ευρωομόλογα και κοινό χρέος με την εγγύηση όλων των κρατών-μελών το οποίο παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Για άλλη μια φορά οι ηγέτες οι οποίοι ανακίνησαν την ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη απεδείχθησαν μετριότητες και πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, εγκαταλείποντας τις χώρες τους στις σιδερένιες φυλακές της Γερμανίας,  οι οποίες ευσχήμως αποκαλούνται Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Ακόμα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) .

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο συμφωνίας οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε χρηματοδότηση των κρατών-μελών συνολικού ύψους 500 δις ευρώ.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της πιστωτικής γραμμής του ESM από τα κράτη-μέλη θα ανοίγει χωρίς όρους αν πρόκειται για πιστώσεις που θα αφορούν αποκλειστικά υγειονομικούς σκοπούς αλλά όταν η χρηματοδότηση αφορά την οικονομία θα συνοδεύεται με την επιβολή Μνημονίου. Αυτό άλλωστε τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία και ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος το έκρινε “λογικό και δίκαιο”.

Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Χρηματοδοτική οικονομική βοήθεια με Μνημόνιο-όχι στα ευρωομόλογα

«Οι τελευταίες μέρες ήταν εντατικές, αλλά επιτύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup σήμερα. Έχουμε συνάψει λογικές συμφωνίες για τις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης κορονοϊού που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο τραπέζι που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν το υγειονομικό κόστος, θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους μας. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση των εθνικών μας οικονομιών», ανέφερε, σχεδόν, πανηγυρίζοντας με αλαζονικό ύφος, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Wopke Hoekstra.

«Ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα ομόλογα-corona. Πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την Ολλανδία», πρόσθεσε.

«Επιπλέον, συμφωνήσαμε για πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας, στήριξη της αγοράς εργασίας μας στο MFF και πρόσθετη υποστήριξη για ιατρική υποστήριξη σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης στο οποίο οι χώρες μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά. Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσουμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα ισχυρό και ευαίσθητο σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», κατέληξε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Αύριο η Iskra θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ και σχολιασμό για τη συμφωνία του Eurogroup

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας