Συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους στην Αργεντινή: Ελάφρυνση 42,5δισ. δολαρίων σε 5 χρόνια

1482
χρέους
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε την Τρίτη συμφωνία με τους σημαντικότερους ιδιώτες δανειστές του εξωτερικού χρέους  της, ολοκληρώνοντας αναδιάρθρωση ομολόγων αξίας 66 δισ. δολαρίων. 
Η συμφωνία της οικονομικής ομάδας με τους πιο σκληρούς ομολογιούχους επιτρέπει την εξοικονόμηση περίπου 40 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες είπε ότι αυτοί οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για να υποστηρίξουν την παραγωγή και να εκπληρώσουν την υπόσχεση “να ξανασηκώσουν την Αργεντινή στα πόδια της”.
Ο πρόεδρος Φερνάντες φάνηκε αισιόδοξος και δήλωσε ακόμα ότι “η συμφωνία σημαίνει ότι οφείλουμε να πληρώσουμε γύρω στα 37 δισ. δολάρια λιγότερα (μέσα στα επόμενα 10 χρόνια). Επίσης ευχαρίστησε τους δανειστές που κατανόησαν την προσπάθεια της Αργεντινής και τους περισσότερους από 150 οικονομολόγους διεθνών οργανισμών που συντάχτηκαν με την πρόταση της Αργεντινής.
Οι οικονομικές διαφορές των τελευταίων εβδομάδων με σκληρούς δανειστές όπως η BlackRock έκλεισαν με τα επενδυτικά funds και προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επιταχύνθηκαν οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των Ad Hoc, Exchange y ACC, funds που κατείχαν σχεδόν το μισό χρέος και η συμφωνία τους σηματοδότησε την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων, η οποία οριστικοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο υπουργός Οικονομίας, Μαρτίν Γκουσμάν, είχε μια Δευτέρα γεμάτη αδρεναλίνη. Εκτός από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ για να καταλήξουν στους όρους της συμφωνίας.
Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας συνοψίζονται στα παρακάτω:
  1. Η αναδιάρθρωση επιτρέπει μείωση των τόκων που αποδίδουν οι ξένοι τίτλοι σε ένα μέσο ετήσιο επιτόκιο 3,07%, ενώ τα παλιά ομόλογα είχαν επιτόκιο περίπου 17%.
  2. Με αυτή την ανταλλαγή η Αργεντινή θα έχει να πληρώσει λήξεις ομολόγων 4,5 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αντί των 30,2 δισ. αρχικών.
  3. Λαμβάνοντας υπόψη την ίδια συμφωνία για το χρέος κάτω από εθνικό δίκαιο, η οικονομική ελάφρυνση για τα επόμενα χρόνια φτάνει τα 42,5 δισ. δολάρια.
  4. Αν θεωρηθεί η ανταλλαγή ξένων τίτλων μαζί το εγχώριο χρέος σε ξένο νόμισμα, η Αργεντινή θα έχει οικονομική ελάφρυνση 37,7 δις. δολαρίων για την περίοδο 2020-2030.
  5. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των ξένων τίτλων επιτεύχθηκε καταβάλλοντας τις χαμηλότερες προμήθειες στην ιστορία από την έκδοση χρέους.
*Περίληψη άρθρου του Federico Kucher)

**Πηγή: prensa-rebelde.blogspot.com
***Μετάφραση: Prensa Rebelde

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας