Στρατούλης: Η ψήφος στην ΛΑ.Ε δεν είναι χαμένη, αλλά πιο χρήσιμη

1086
ψήφος

Συνέντευξη του Δημ. Στρατούλη στα “ΝΕΑ” και τον Δημ. Μανιάτη.

Η ΛΑ.Ε κατεβαίνει για την «σημαία» σε αυτές τις κάλπες ή έχει μια λογική και έναν πολιτικό στόχο;

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει στόχο την είσοδό της στη Βουλή και σε κάθε περίπτωσή την ενδυνάμωσή της. Μία ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα μπορέσει μετεκλογικά να στηρίξει μέσα και έξω από τη Βουλή ακόμα καλλίτερα τα λαϊκά συμφέροντα.

Με την έντιμη και ασυμβίβαστη στάση μας, που βάλαμε πάνω από  Υπουργικές και Βουλευτικές καρέκλες τις αρχές και δεσμεύσεις μας στο λαό, με την αγωνιστική δράση, την ενωτική πολιτική και την εναλλακτική στα μνημόνια της λιτότητας και στον ευρωμονόδρομο πρόταση μας αποδείξαμε ότι είμαστε ο πιο σταθερός αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού, των μνημονίων και κάθε δεξιάς πολιτικής.

Μία ενισχυμένη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μπορεί να κάνει πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε κυβέρνηση εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές. Μία τέτοια αντιπολίτευση, θα είναι αναγκαία μετεκλογικά, γιατί μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική αξιοπιστία να την αντιπολιτευτεί, αφού εφάρμοσε τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές. Επομένως, η ισχυροποίηση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, είναι σήμερα αναγκαία όσο ΠΟΤΕ.

Γίνεται μια κριτική πως απλώς επιχειρείτε μια εκ νέου συγκρότηση για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Τι απαντάτε;

 Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι ένας νέος, μετωπικός πολιτικός φορέας, γεννημένος το καλοκαίρι του 2015, μετά τη μεγάλη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν από αυτόν και από κυβερνητικές και βουλευτικές θέσεις, γιατί διαφώνησαν με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, και δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ιδρυτικός στόχος της είναι να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος, κατάργησης της ταπεινωτικής επιτροπείας των δανειστών και της εξοντωτικής λιτότητας και ανοίγματος του δρόμου για την εφαρμογή ενός προοδευτικού μεταβατικού προγράμματος φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση με ορίζοντα το σοσιαλισμό.

Δεν υπήρχε ο χώρος για μια ευρύτερη αντιμνημονιακή συμπόρευση αλήθεια;

  Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ επεδίωξε με επιμονή εκλογική συνεργασία με άλλες αριστερές, αντισυστημικές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να διεκδικήσει πιο εύκολα την είσοδό στη Βουλή, ώστε να ανακόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά και να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στις αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θα συνεχίσει να εφαρμόζει ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δυστυχώς, οι δυνάμεις αυτές δεν ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό κάλεσμά μας.

Έτσι, λοιπόν, συγκροτήσαμε ψηφοδέλτια της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ σε όλη τη χώρα και δίνουμε με αισιοδοξία τη μάχη των εκλογών.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως έχουν άλλες θέσεις για τα εργασιακά. Πιστεύετε όντως πως έχουμε να κάνουμε με 2 διαφορετικά σχέδια;

  Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κατεδάφισαν τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, την νομοθετική προστασία από απολύσεις και τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προώθησε για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, ουσιαστικά διατήρησε άθικτο το αντεργατικό μνημονιακό καθεστώς, που διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η ίδια, μάλιστα, το ενίσχυσε με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων κήρυξης απεργίας.

Επομένως, έχουν το ίδιο σχέδιο για τα εργασιακά, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των δανειστών μέχρι το 2060.

Τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει η ΛΑΕ αν μπει στην Βουλή; Θα δώσετε συναίνεση στις άλλες δυνάμεις;

 Δεν θα δώσουμε καμία συναίνεση για τη συνέχιση του μνημονιακου καθεστώτος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αντίθετα, θα ασκήσουμε μαχητική αντιπολίτευση όχι μόνο στη βουλή αλλά και στους δρόμους.

 Από την εμπειρία σας, τι εκτίμηση έχετε για την ΔΕΗ και με ποιου ευθύνη;

Για την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ ευθύνονται οι μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης, που έχουν οδηγήσει το 40% τουλάχιστον των πολιτών να αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Επίσης, η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της, που προωθήθηκε από το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι. Αυτό επέβαλε την απόσχιση και ιδιωτικοποίηση της πιο κερδοφόρας θυγατρικής της, του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον, επέβαλαν στη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους τη φθηνή παραγωγή της σε μεταπράτες, να εκχωρήσει το καλύτερο 50% των πελατών της στους ανταγωνιστές της, να πουλήσει τις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής της και τώρα ετοιμάζουν προς πώληση και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Όλες αυτές οι μνημονιακές πολιτικές – και όσες προηγήθηκαν μετά τις νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές οδηγίες «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» και συνεχούς ιδιωτικοποίησης, συρρίκνωσης και απαξίωσης της – οδήγησαν σε δραματική μείωση τα έσοδά της ΔΕΗ.

Το ανάλγητο πρόσωπο των μνημονιακών πολιτικών αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες εντολές αποκοπής ρεύματος.

Η ΔΕΗ μπορεί να ορθοποδήσει, εάν σταματήσει η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της και το κράτος της αποδώσει τα χρήματα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που της χρωστάει, και σταματήσει να της παρακρατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για να τα δίνει στους ιδιώτες «επενδυτές».

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται ενάντια στην διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό και κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Ποια η προσωπική σας πρόταση στους πολίτες του εκλογικού σας σώματος;

 Να ψηφίσουν τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αυτή η ψήφος δεν είναι χαμένη, αλλά η πιο χρήσιμη για το λαό και τη νεολαία.

Ισχυρή ΛΑΕ στην κοινωνία, στα κινήματα, στη Βουλή είναι εγγύηση για ενωτικό μέτωπο, για μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Για να έλθουν τα κάτω πάνω και να μείνει ζωντανή η ελπίδα για μία άλλη προοδευτική φιλολαϊκή πολιτική. Για να υπάρξουν αύριο νικηφόροι κοινωνικοί αγώνες και σύγχρονη και ανυπότακτη Αριστερά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας