Στρατηγός ΗΠΑ-“Αποχωρούμε από Μ.Ανατολή λόγω Κίνας-Ρωσίας-Δεχτήκαμε συντριπτική ήττα σε προσομοίωση πολέμου”

453
Στρατηγός ΗΠΑ-

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Εδώ και χρόνια μιλάω για το μεγάλο κενό ισχύος που έχουν αφήσει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή οι ΗΠΑ με τη συνεχή υποβάθμιση της παρουσίας τους και τη σταδιακή αποχώρηση τους. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα αντί να αναπροσαρμόσει σε βάθος την αμυντική και εξωτερική της πολιτική, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο οι ΗΠΑ αποχωρούν τόσο το ελληνικό κατεστημένο καθιστά τη χώρα μας όλο και πιο ηλίθιο πιόνι των ΗΠΑ θυσιάζοντας τα συμφέροντα μας στην περιοχή χωρίς κανένα απολύτως όφελος ή χειροπιαστό αντάλλαγμα.

Και επίσημα οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν μέσω του κορυφαίου Στρατηγού John Hyten, πως αποχωρούν από την Μέση Ανατολή για να επικεντρωθούν στην Ρωσία και την Κίνα.

Προηγήθηκε μια προσομοίωση πολέμου με την Κίνα για την Ταιβάν στην οποία οι αμερικανικές δυνάμεις υπέστησαν συντριπτική ήττα. 

“Αποχωρούμε από Μ. Ανατολή λόγω Κίνας-Ρωσίας”

“Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις απειλές στην Μέση Ανατολή. Αλλά πλέον θα τις αντιμετωπίζουμε με έναν άλλον τρόπο.

Το βλέπετε σε Αφγανιστάν, Ιράκ.

Με μικρότερο “αποτύπωμα” για να αντιμετωπίσουμε απειλές από Ρωσία και Κίνα” είπε ο Στρατηγός John Hyten ο οποίος μίλησε για αναδιάταξη δυνάμεων.

Ο Αμερικανός Στρατηγός είπε αυτό που ήταν κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό. Προτεραιότητα πλέον αποτελεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Κίνα.

Δείτε το βίντεο

“Συντριπτική ήττα για ΗΠΑ”

“Ο αμερικανικός στρατός υπέστη συντριπτική ήττα κατά τη διάρκεια διαβαθμισμένης πολεμικής άσκησης. Η άσκηση αποκάλυψε τρωτά σημεία που το Πεντάγωνο προσπαθεί να διορθώσει, εάν αντιμετωπίσει ποτέ έναν εξελιγμένο εχθρό όπως η Κίνα” δήλωσε ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ.

«Χωρίς να υπερεκτιμηθεί το θέμα, υπήρξε παταγώδη αποτυχία», δήλωσε ο στρατηγός John Hyten για το σχέδιο μάχης κατά τη διάρκεια της άσκησης του Οκτωβρίου, το οποίο περιέγραψε λεπτομερώς στο Emerging Technologies Institute στην Ουάσιγκτον.

“Πρόβλημα στα δίκτυα επικοινωνιών”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε όταν τα δίκτυα επικοινωνίας δέχθηκαν επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μια «κόκκινη ομάδα» του Πενταγώνου που έπαιζε τον εχθρικό ρόλο μας περικύκλωσε, είπε ο Hyten.

«Ήξεραν ακριβώς τι επρόκειτο να κάνουμε πριν το κάνουμε.

Το αποτέλεσμα ήταν η “μπλε ομάδα” να χάσει την πρόσβαση στα δίκτυά της σχεδόν αμέσως».

Ένα βασικό μάθημα: η συγκέντρωση πλοίων, αεροσκαφών και άλλων δυνάμεων τους έκανε “καθιστές πάπιες”.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε στη δημοσιότητα την κωδική ονομασία της πολεμικής άσκησης, η οποίο ήταν απόρρητη, αλλά στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι ένα από τα σενάρια περιστράφηκε γύρω από μια μάχη για την Ταϊβάν.

“Χάσαμε την πληροφορία”

Σε αντίθεση με τις συγκρούσεις των τελευταίων 30 ετών, που χρονολογούνται από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν ο αμερικανικός στρατός είχε «κυριαρχία στην πληροφορία», η αμερικανική δύναμη βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαρχής κατά τη διάρκεια του πολεμικού σεναρίου του Οκτωβρίου.

«Λοιπόν, τι συμβαίνει εάν από την αρχή αυτές οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες; Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε», είπε ο Hyten.

Τώρα, ο Στρατός αναβαθμίζεται με τη νέα στρατηγική «Expanded Maneuver» που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνίζεται για την επόμενη δεκαετία.

“Μέρος του σχεδίου απαιτεί κοινό Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου όλων των τομέων, το οποίο θα συνδέει πληροφορίες σε ένα πλήρως συνδεδεμένο «σύννεφο μάχης» στο οποίο οι διοικητές μπορούν να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή για να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης” είπε ο Hyten.

“Εάν το “σύννεφο μάχης” αποκοπεί από έναν εχθρό, πρέπει να υπάρχουν σχέδια ώστε οι ηγέτες να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πιο αποκεντρωμένο περιβάλλον” είπε.

“Λογιστική υποστήριξη”

Άλλες πτυχές της νέας ιδέας αφορούν την «αμφισβητούμενη λογιστική υποστήριξη», την οποία οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν από τότε που προσπάθησαν να φέρουν δυνάμεις στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου.

“Η αμφισβητούμενη λογιστική υποστήριξη είναι ένας τομέας πλούσιας μελέτης, πλούσιας συζήτησης. Αλλάζουμε ολόκληρη την προσέγγιση της λογιστικής υποστήριξης”, είπε.

“Ένας τρόπος με τον οποίο ο στρατός θα μπορούσε να συντρίψει έναν εξελιγμένο αντίπαλο είναι να ενισχύσει την ικανότητά του να εξαπολύει κτυπήματα ακριβείας από όλους τους τομείς ταυτόχρονα – Αεροπορία, Χερσαίες Δυνάμεις, Ναυτικό, Διάστημα και κυβερνοχώρο – έτσι μια εχθρική δύναμη δεν ξέρει πού να αμυνθεί” είπε ο Hyten .

Κτυπήματα ακριβείας και Ενιαία Δομή

“Με τον τρόπο αυτό, θα αλλάξει η εξίσωση σε οποιαδήποτε μελλοντική μάχη”.

Απέναντι σε έναν εχθρό που μπορεί επίσης να χτυπήσει στόχους με ακρίβεια, ο αμερικανικός στρατός πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει και να εξαπολύσει μαζικά πυρά υπό μια ενιαία δομή διοίκησης που έχει απομακρυνθεί από την απειλή επίθεσης.

“Διαχωρίζεστε για να επιβιώσετε”, είπε ο Hyten.

“Το διακύβευμα είναι υψηλό, δεδομένου ότι το προβάδισμα του αμερικανικού στρατού από την Κίνα «συρρικνώνεται γρήγορα».

“Για να αποτρέψουμε τον πόλεμο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο”, είπε ο Hyten.

Πηγή: Warnews247 – Βασίλης Καπούλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας