Στο κόκκινο η ένταση Ισραήλ και Ιράν-Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή;

385
Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα το Ιράν για επίθεση κατά τάνκερ συμφερόντων του

Ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος σκοτώθηκαν όταν ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών υπό τη διαχείριση του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, σε ένα περιστατικό για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και είπε ότι αξίζει να δοθεί μια σκληρή απάντηση.

Υπήρχαν διαφορετικές εξηγήσεις για το τι συνέβη στο “Mercer”, ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας, ιαπωνικής ιδιοκτησίας, με το ισραηλινό Zodiac Maritime να περιγράφει το περιστατικό ως «ύποπτη πειρατεία» και μια πηγή στο Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας του Ομάν ως ατύχημα που συνέβη έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν κατηγορίες για επίθεση στα πλοία του ενός έναντι του άλλου τους τελευταίους μήνες και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid, ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας την ανάγκη να δοθεί σκληρή απάντηση στο περιστατικό στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος.

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα του Ισραήλ, αλλά ένας φορέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που βλάπτει όλους μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να σιωπήσει απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που βλάπτει επίσης την ελευθερία της ναυτιλίας», δήλωσε ο Λάπιντ σε δήλωσή του.

«Είμαι σε άμεση επαφή με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Του ανέφερα απόψε την ανάγκη να απαντήσει σοβαρά στην επίθεση στο πλοίο στο οποίο σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης. Επιπλέον, έδωσα εντολή στις πρεσβείες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους μας στις αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», έγραψε στο Twitter.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ήταν ο κύριος ύποπτος για το περιστατικό, για το οποίο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι φαίνεται να πραγματοποιήθηκε από drone, αλλά τόνισε ότι αναζητούνται πειστικά στοιχεία προς τούτο.

Το Al Alam TV, το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο της ιρανικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, λέγοντας ότι η επίθεση στο πλοίο έγινε ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Dabaa στη Συρία.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από το Ιράν στην κατηγορία ότι θεωρείται υπεύθυνο.

Ο ισραηλινός ιστότοπος ειδήσεων Ynet είπε ότι η εκτίμηση στο Ισραήλ ήταν ότι έγιναν δύο επιθέσεις στο πλοίο, με απόσταση αρκετών ωρών. Το πρώτο δεν προκάλεσε ζημιές και το δεύτερο χτύπησε τη γέφυρα, προκαλώντας δύο θανάτους.

Ανώνυμα, Ισραηλινός αξιωματούχος είπε: «Το Ισραήλ θα είναι δύσκολο να αγνοήσει την επίθεση».

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην περιοχή του Κόλπου από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν κυρώσεις στο Ιράν το 2018, αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015 με τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την πιθανότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, μια φιλοδοξία που αρνείται η Τεχεράνη, γεγονός που θα συνιστά άμεση απειλή για τον σύμμαχό της Ισραήλ.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει πληροφορίες για τη θαλάσσια ασφάλεια, δήλωσε ότι η επίθεση δεν ήταν πειρατεία. Το σκάφος ήταν περίπου 152 ναυτικά μίλια (280 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά από το λιμάνι του Ομάν του Ντουκμ όταν δέχθηκε την επίθεση, ανέφερε.

Το Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ελέγχεται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα Eyal Ofer, του οποίου ο πατέρας Sammy ήταν ο πιο διάσημος εφοπλιστής του Ισραήλ, είπε ότι το πλοίο έπλεε υπό τον έλεγχο του πληρώματος και της δύναμής του σε ασφαλή τοποθεσία με αμερικανική ναυτική συνοδεία.

Σύμφωνα με την παρακολούθηση πλοίων της Refinitiv, το μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς το Fujairah, ένα λιμάνι και τερματικό πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Dar es Salaam στην Τανζανία.

Εμπειρογνώμονες  στα εκρηκτικά επιβιβάστηκαν στο ισραηλινό πλοίο τάνκερ που δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των ακτών του Ομάν για να εκτιμήσουν τις ζημιές και τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Κεντρική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στην Al Arabiya την Παρασκευή ότι το αμερικανικό ναυτικό ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου στα διεθνή ύδατα, αφού το πλοίο φέρεται να επιτέθηκε από ιρανικές δυνάμεις με drone.

Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο εστάλη πρόσφατα στην περιοχή για να βοηθήσει στην προστασία των στρατευμάτων που αποσύρονται από το Αφγανιστάν, συνοδεύει αυτή τη στιγμή το πλοίο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αποδώσει ευθύνες για την επίθεση  καθώς περιμένει περαιτέρω έρευνες.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και δεν θα κλείσει εύκολα.

Το Ισραήλ φαίνεται διατεθειμένο να προβεί σε σκληρά στρατιωτικά αντίποινα σε βάρος του Ιράν, θα το πράξει όμως και έναντι ποίου;.

Έναντι του ίδιου του Ιράν ή εκπροσώπων του σε Συρία, νότιο Λίβανο, Παλαιστίνη;

Γιατί προκαλεί τώρα το Ιράν το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση;

Μήπως η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού του Ιράν για  να προκαλέσει το Ισραήλ με αποτέλεσμα  να οδηγηθεί αυτό σε αναμέτρηση ταυτόχρονα με όλους τους  εκπροσώπων του  και το ίδιο στην περιοχή;

Ποιά θα είναι η στάση των ΗΠΑ;

Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια.

Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν έναν πόλεμο στη Μ. Ανατολή και μάλιστα μεγάλης κλίμακας με άμεση εμπλοκή Ιράν-Ισραήλ.

Ωστόσο ο πόλεμος αυτός θα εξυπηρετούσε τα Κινεζικά συμφέροντα πρωτίστως αλλά και τα Ρωσικά δευτερευόντως.

Τα Κινεζικά, διότι οι ΗΠΑ θα ήταν αναγκασμένες να ματώσουν οικονομικά και στρατιωτικά αφού δεν θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ, και θα έμπαιναν σε έναν πόλεμο που θα ήταν οπισθοδρόμηση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Ενόπλων τους Δυνάμεων.

Τα Ρωσικά, γιατί θα αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία η στάση της Ρωσίας στη Συρία σε μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα βοηθούσε τον ευρύτερο σχεδιασμό της στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Το να εμπλακεί εκ νέου το Ισραήλ σε πολεμική αναμέτρηση με την Χαμάς δεν φαντάζει ότι υπάρχει αυτή την ώρα στους σχεδιασμούς του Τέλ Αβίβ, αλλά ούτε και κατά της Χεζμπολάχ στο Ν. Λίβανο.

Τυχόν, τέλος, άμεσο στρατιωτικό κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα προκαλούσε σύρραξη στην περιοχή με την συμμετοχή και της Χαμάς , αλλά και της Χεζμπολάχ.

Συνεπώς το πιθανότερο να επισυμβεί είναι διπλωματική διεθνής καταδίκη του Ιράν, επιβολή κυρώσεων στη ναυσιπλοϊα του και ανταποδωτικό, παρόμοιο ή παρεμφερές, κτύπημα από το Ισραήλ.

Ουσιαστικά είναι πολύ πιθανόν να μπούμε σε μια περίοδο “Πολέμου χαμηλής έντασης” μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με ασύμμετρα κτυπήματα ένθεν και εκείθεν, εκτός και αν κάποιος από τους δύο ανοίξει την πόρτα του “φρενοκομείου”. Πράγμα που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο…

Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας