Στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ το τρυπάνι του «Πορθητή»

1260
αττίλα
Η μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μεγάλες μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει «τρυπήσει» τον κυπριακό βυθό.
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων. Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.
Το πήγαινε-έλα πλοίων στον «Πορθητή» γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.
Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών ή και κατασκευής τους. Αυτό που γίνεται λόγος με βάση τα όσα μεταδίδονται είναι για κατασκευή ναυτικής βάσης. Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν. Την ίδια ώρα που επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση. Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.
Στον χάρτη φαίνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από τις 4 Μαίου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι είχε προτείνει στο καθεστώς Ερντογάν όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφέρει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες».
Ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τα μηνύματα που δέχονται από την Άγκυρα είναι πως έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ «για να μείνουν». Τα παιγνίδια εντυπώσεων που υπήρξαν στο παρελθόν με την αποστολή του «Πίρι Ρέις», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε τις δυνατότητες για σεισμικές έρευνες, έχουν τελειώσει. Έχει περάσει στις πράξεις.
Είναι γι’ αυτό που στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου. Εάν αυτό γίνει θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Εκτός κι εάν προηγηθεί το «Μπαρμπαρός». Η αποστολή του γεωτρύπανου, ή και του ερευνητικού σκάφους, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει κρίση καθώς αναμένεται αντίδραση της Αθήνας. Αυτό θεωρείται πιθανό σενάριο, για να σύρει η Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια συζήτηση πακέτο.

Τα εντάλματα και ο εγκλωβισμένος Κροάτης

Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων δεν έχει τελειώσει. Οι έρευνες για νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στον «Πορθητή» και το «Μπαρμπαρός» συνεχίζονται. Το θέμα είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων και αυτό αναμένεται να γίνει όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας.
Πληροφορίες φέρουν έναν αξιωματούχο, συνεργαζόμενο με την τουρκική ΤΡΑΟ εταιρεία, να παραμένει στην Τουρκία. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος είναι Κροάτης στην καταγωγή, έχει περιορισθεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Ούτε στη χώρα του.
Στην Τουρκία είναι ασφαλής, καθώς το καθεστώς εκεί δηλώνει πως δεν θα εκτελέσει τα εντάλματα, ενώ προβαίνει σε προειδοποιήσεις πως δεν θα ανεχθεί σύλληψη Τούρκων υπηκόων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας