«Στον αέρα», το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία ελέω Ελεγκτικού – Η ΑΠΟΦΑΣΗ

1804
επικουρικό
Ως πρώτη αντίδραση η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε την Παρασκευή 22 Ιούνη παννατική στάση εργασίας, 11πμ.-3μμ, και συγκέντρωση στις 11.30 πμ. έξω από το υπουργείο Υγείας.
ΟΕΝΓΕ: Κάτω τα χέρια από τους επικουρικούς – Δε θα επιτρέψουμε καμία απόλυση συναδέλφου.

Μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης βρίσκεται το επικουρικό προσωπικό που έκλεισε 24μηνο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του 1ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις αυτού του προσωπικού χαρακτηρίζονται άκυρες και ταυτόχρονα οι διατάξεις που παρέτειναν τις συμβάσεις αντισυνταγματικές και αντίθετες με το ΠΔ 164/2004. Σύμφωνα με την απόφαση, το προσωπικό αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνεται μετά την κοινοποίηση αυτής στα Νοσοκομεία.

Η δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης εκκρεμούσε εδώ και ένα εξάμηνο αφού είχε σταλεί στα νοσοκομεία μόνο ένα απόσπασμα. Ήδη σε μια σειρά νοσοκομεία πάρεδροι αρνούνται να υπογράψουν σχετικά εντάλματα και τα επιστρέφουν αθεώρητα (Μεσολόγγι – Άρτα κ.ά.). Η απόφαση αυτή δρομολογεί εξελίξεις αφού εκτός από το επικουρικό προσωπικό μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων που οι συμβάσεις τους υπερβαίνουν το 24μηνο (όπως το προσωπικό σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη που έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μην σχετίζεται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την απαίτηση της τρόικα για περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων. Βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων που λόγω της υποστελέχωσης βρίσκονται στο «κόκκινο». Αποκαλύπτει επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ήταν απλώς κούφια λόγια για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και ο Παν. Λαφαζάνης τόνιζαν στην Iskra ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στον δρόμο προσωπικό με εμπειρίες που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ως πρώτη αντίδραση η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε την Παρασκευή 22 Ιούνη παννατική στάση εργασίας, 11πμ.-3μμ, και συγκέντρωση στις 11.30 πμ. έξω από το υπουργείο Υγείας

ΟΕΝΓΕ: Κάτω τα χέρια από τους επικουρικούς – Δε θα επιτρέψουμε καμία απόλυση συναδέλφου

Ενημερωθήκαμε ότι εκδόθηκε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018. Ήδη οι διοικήσεις των Νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασης του. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ έχει ήδη στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Καλούμε τις Ενώσεις να απευθυνθούν άμεσα στις διοικήσεις των Νοσοκομείων για να τους ενημερώσουν για τον αριθμό των συναδέλφων επικουρικών που η σύμβασή τους λήγει στις 31/12/2018.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της.

*Βασική πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας